Annons

Annons

40 000 år gammal bostad

Om du tycker att du har gamla hus i din stad, så är det inget mot vad vi har i Aurignac. Här finns en trivsam grotta, som var bebodd för 40 000 år sedan. Den rasade ihop och föll i glömska fram tills 1852, då den hittades av en grotthittare.

Ett historiskt ögonblick. Som första västgötaspets någonsin, besöker jag grottan som har gjort Aurignac känt över hela världen. Grottan var större förr, för den hade rasat ihop.

Det märkliga med grottan i min stad, är alla verktyg som hittades. Det är så märkligt, så det har gett namn till en förhistorisk kultur, Aurignackulturen.

I grottan bodde nog en familj med både farfar och barnbarn. På kvällarna fick de roa sig med vad som stod till buds. De hade nämligen ingen tv eller ens mobiltelefoner.

Annons

De jagade med spjut med fina vassa flintspetsar, men pilbåge hade de inte haft lust att uppfinna än.

Den stora frågan är väl om de hade hundar och vad det var för sort. Det är inget jag kan svara på, men de kunde i alla fall göra flöjter av fågelben, så de kunde ha musikfestivaler.

Vill du veta mera om Aurignackulturen kan du bege dig till museet i Aurignac. Där kan an se lite av fynden de har gjort i grottan.

Grottan är egentligen inte mycket att se, men det som gör den så intressant är att den numera är besökt av en västgötaspets. Jag har nämligen varit där.

Hej så länge

Vaira

Från en samtida teckning, kan man se hur de bodde för 40 000 år sedan. Då fanns det inte några kameror, så därför får vi nöja oss med denna bild.

Inte så imponerande. Bättre grottor finns det, men som fyndplats är denna grotta i en klass för sig. Människans historia fick skrivas om, eftersom de hade varit mycket duktigare än vad man hade trott.

Närmare än så här ville inte de som bodde där att man skulle komma. Jag låtsas att jag är deras vakthund. Ser du grottan?

Vid den stora grottan finns det en liten grotta också. Det är nog deras skafferi, tror jag. Därinne kunde de ha stora köttstycken och säckar med hundmat.

Antingen kan man köra bil till grottan, eller också kan man gå. Vi gick. Grottan ligger i Abri och i Village bor jag. Det ska ta 30 minuter, men det är en massa uppförsbackar, så det tar längre tid om man har sin husse med sig.

(10)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar