Annons

Annons

Avancerad elitträning i agility

När man har tröttnat på utsikten från utsiktsbrädan, så får man vara försiktig. Man ska inte bara rusa åstad. Snubblar man här, så kan det går riktigt illa. Man kan stuka en tass.

När man har tröttnat på utsikten från utsiktsbrädan, så får man vara försiktig. Man ska inte bara rusa åstad. Snubblar man här, så kan det går riktigt illa. Man kan stuka en tass.

Det hände i fredags efter vi hade varit och handlat.

– Vad säger du om att vi åker och tränar lite agility på hundklubben, Vaira?

Jo, det kunde för all del vara roligt. Jag skulle gärna vilja se min otympliga husse hoppa och krypa. Mest såg jag dock fram emot att se honom trilla ner från utsiktsbrädan och höra smällen när hans tunga kropp mötte marken.

Annons

Snart nog visade det sig att han inte alls hade tänkt träna agility. Med vi menade han mig. Han ville bara se och lära hur det ska gå till.

Jag började med utsiktsbrädan. Försiktigt gick jag upp på den och gick någon meter. När jag sedan kände att jag stod stadigt, så kunde jag stanna och beundra utsikten, jag hade fått från min upphöjda position.

– Meningen är att du ska springa över brädan så fort du kan, Vaira, sade min husse till mig.

Det är tydligt att min husse inte alls fattar tjusningen med agility. Hade jag bara rusat över plankan, så hade jag ju knappast sett något av omgivningen. Min husse har mycket att lära.

Sedan satte han mig framför ett hängande däck.

– Nu ska du på mitt kommando ”hopp” hoppa genom däcket, instruerade min husse mig.

Har min husse svårt för sig, eller? Begriper han inte att det är mycket smidigare att springa jämte däcket? Det går både fortare och det är klart mindre ansträngande. Trots att jag visade tydligt hur man ska göra, så fick jag visa gång på gång. Min husse fattade fortfarande inte.

– Jag ger upp. Nu åker vi hem Vaira.

Väl hemma tog vi en liten promenad. Där passade jag på att visa min husse hur man hoppar över ett kullfallet träd och hur man gör när man vill träna balansen.

Min husse tittade intresserat på mästarens övningar, men han fattade inte att det var hans tur. Han kanske inte vågade? Det var bara att ta med honom hem, så han kunde få fortsätta i trädgården. Där jagade jag förresten en hare i morse.

Hej så länge

Vaira

Nu ser du själv hur dum min husse är. Han ville att jag skulle flyga som en projektil genom däcket. Varför ska man ägna sig åt sådana dumheter, när det finns en enklare lösning?

Nu ser du själv hur dum min husse är. Han ville att jag skulle flyga som en projektil genom däcket. Varför ska man ägna sig åt sådana dumheter, när det finns en enklare lösning?

Hej vad det går. Ser du hur smart jag är, som inte hoppar genom däcket? Istället visar jag hur elegant jag kan ta mig förbi hindret, genom att springa jämte. Min husse, som inte gör många knop mellan hjärnhalvorna, hade svårt att fatta det. Gång på gång fick jag visa honom hur man ska forcera det här hindret.

Hej vad det går. Ser du hur smart jag är, som inte hoppar genom däcket? Istället visar jag hur elegant jag kan ta mig förbi hindret, genom att springa jämte. Min husse, som inte gör många knop mellan hjärnhalvorna, hade svårt att fatta det. Gång på gång fick jag visa honom hur man ska forcera det här hindret.

Här gick det verkligen undan. Vare sig kameran eller min husse hängde med. Fast du ska veta att det var inte lätt, för på skogsagility tillhör jag Sverigeeliten. Ett kullfallet träd är inget som stoppar en Vaira! Med en osannolik elegans flyger jag över den fallna stammen.

Här gick det verkligen undan. Vare sig kameran eller min husse hängde med. Fast du ska veta att det var inte lätt, för på skogsagility tillhör jag Sverigeeliten. Ett kullfallet träd är inget som stoppar en Vaira! Med en osannolik elegans flyger jag över den fallna stammen.

Det här hade min husse behövt träna. Balansgång på kullfallet träd, tillhör de svåraste övningarna i skogsagility. Inte för mig Vaira förstås, men för min klumpiga husse hade det varit en utmaning. Men han försökte inte ens, fegisen.

Det här hade min husse behövt träna. Balansgång på kullfallet träd, tillhör de svåraste övningarna i skogsagility. Inte för mig Vaira förstås, men för min klumpiga husse hade det varit en utmaning. Men han försökte inte ens, fegisen.

(64)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar