Annons

Annons

Bara jag vänder ryggen till …

Tänk att det ska hända massa saker bara jag vänder ryggen till. Svenska Akademien trodde jag skulle klara sig utan mig ett tag. Se hur det gick med den. I min gamla hemstad Tranås har man beslutat sig för att spara. Fast har man räknat med kostnaden för ättestupan?

Att jag flyttade till Franskrike och vände Sverige ryggen, har betytt en katastrof för mitt forna fosterland. Svenska Akademien håller på att upplösas och i min gamla stad Tranås planerar kommunen att plundra kommens åldringar.

Att den ärevördiga Svenska Akademien skulle bli till ett sådant elände, det hade jag knappast trott. Att det skulle gå lite illa för de aderton, har jag förutspått länge. Man kan inte ostraffat år efter år gå förbi mig när det gäller nobelpriset i litteratur.  Lite snille och smak hade räddat klubben för inbördes beundran.  Fast nu tänker ju tydligen kungen ta tag i härvan. Det kan ju vara roligt för honom att få bestämma något någon gång.  Undrar bara vad Gretchen säger om han börjar bestämma?

Annons

I Tranås händer det saker. Socialen ska nämligen spara 20 miljoner kronor. Jag kan tänka mig att samtalet i sparkommittén har gått så här:

– Vad har vi för dumma, svaga grupper som inte protesterar? Förslag?

– Pensionärer, särskilt senila? Sjuka gamlingar? Gamlingar?

– Bra förslag! Då ska vi se hur vi kan plocka in pengar på dem! Ta inte med förslaget om ättestupa till protokollet. Det löser vi ändå.

Raskt beslöt de att minska antalet vårdplatser på särskilt boende med 11. När jag bodde i Tranås var det ganska lång väntetid att få en plats där. Det är alltså gamla ålderdomshemmen/långvården som heter så idag.

Tre avdelningar på ett serviceboende ska stängas för de gamla, istället ska missbrukare och ensamkommande flyktingbarn in.

Det ska också satsas på hemvård (dvs de gamla får klara sig bäst de vill).

– Kan vi inte plocka lite mer pengar av de värdelösa parasiterna (=gamlingarna). Vad ska de med pengar till, de orkar ju inte göra av med dem. Det är bättre vi tar dem!

Denna fråga fick de glada spararna att höja trygghetslarmkostnaden från 210 till 250 kr/mån. För att få den smaklösa mikromaten till sig, som ingen normal människa skulle vilja äta, ska kosta 3936 kr istället för 3438.  (Det är lika med 131 kronor per dag.) Det var 498 kr upp per månad det. De tidigare kostnadsfria hjälpmedlen ska nu kosta 50 kr/mån. Sjukvårdsavgiften, som tidigare varit gratis, ska kosta 300 kr/besök dock högst 600 kr/mån.

Spararen tycker att förslagen är ett hyfsat stort steg, men det ska komma mer förslag.

Summan är alltså: färre antal vårdplatser för en växande äldre befolkning. Med lite tur kan det också innebära att de vansinnigt rika pensionärerna får höjda avgifter med 1188 kr/mån.

Jag måste nog ta en runda hem igen, så det kan bli lite ordning.

Hej så länge

Vaira

Det är inte roligt det jag får se när jag vänder mig om. Allt som har byggts upp raseras. Så kan det gå när inte jag är på plats och styr och ställer.

Jag får nog snart åka hem och spänna ögonen i alla makthavare så det blir lite ordning. Det har blivit allt för tydligt, att det behövs en Vaira överallt!

(69)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar