Annons

Annons

Besvär med temperaturen

När jag bodde hemma där hemma var förut, i Tranås alltså, så var inte temperaturen så besvärlig. Var det vinter så var det vinter. Värmen i huset var alldeles automatisk. Var det varm ute, så var elementen kalla och tvärtom. Här sköter inget sig själv.

Det är inget svårt att plocka ihop en bukett blommor under en januaripromenad, om man bor i Aurignac vill säga. Om man bor i Sverige, så kanske man kan plocka lite mossa om man först skyfflar undan lite slaskig och kall snö.

Ta idag på morgonen när jag hade legat och dragit i sängen, så att min husse skulle få sova ut till 5.18, då var det redan 14 grader ute. I alla fall sade min yrvakna husse det.

– Det är väldigt vad det är varmt här inne, Vaira, sade min husse. I sovrummet var det sommartemperatur, 19 grader. Det är nämligen svårt att reglera värmen i mitt palats.

Annons

På de flesta av mina element har jag inga termostater, så man måste springa och skruva jämt. En millimeter skruv hit eller dit, gör mycket på elementens temperatur.

Trots allt skruvande är det för varmt i mitt hus. På undervåningen är det ett element på, i matrummet. Det går nämligen inte att sätta av. Det elementet värmer upp matrummet förstås, köket, paradkorridoren, mitt arbetsrum och paradtrappan samt övre paradkorridoren. Min parad-tv-salong, värms upp av pannan, eftersom pannrummet ligger där.

På övervåningen finns det termostater på elementen i flickornas rum. Ett element fungerar inte, så det är kallt jämt, men det behövs inte. Termostatvreden är satta på jättekallt. Sedan finns ett fungerande element i badrummet. Det elementet värmer upp hela våningen nu, kan man säga.

Var elementen sitter ute, det vet jag inte. Ibland är det fryskallt och isande regn. Då vill man inte gå ut. Igår var det varmt, men lite stormigt. Framåt kvällen, när vi skulle fotografera den inte längre fulla månen, så regnade det.

Idag ska det bli solsken och alla termometrar som sitter i skuggan i Aurignac, ska stå på 17 grader är det sagt. Då är det skönt med promenader. Bilderna är sedan gårdagens varma promenad. De bilderna visar jag för dig bara för att du ska bli ännu mer avundsjuk på mig, som bor i Aurignac.

Hej så länge

Vaira

Bladen är gröna på många växter och nya knoppar kommer redan. Jag tycker att den påminner om den där stora busken man inte kan stava till, jag hade hemma i Hätte. Kan det vara så att de är släkt? Kusiner?

Den här blomman heter allergi, enligt min husse. Vad den heter egentligen vet jag inte, men den växer på stora träd, som finns i min skog här.

Min husse påstår att många växter är städsegröna här. Det må så vara, men det finns också många växter som alltid har gröna blad året runt. Fast är det något som är intressant i skogen, så är det inte bladen, utan dofterna på marken.

Ormbunkar finns det många i min skog. Däremot har jag inte sett några ormar eller bunkar. Lika skönt det.

Det finns gula växter också. Fast du ska veta att de är små. Den lilla kullen är bara ett par millimeter stor. På sommaren kan man se myror krypa omkring där. Jag undrar var de är nu?

Detta är en fuskprästkrage, eller en vinterprästkrage. Tittar man närmare efter och man har ett måttband med sig, så ser man att den bara är knappt två centimeter i diameter. Det är inte mycket till prästkrage.

Det här är en miniatyrblomma. Ska man plocka dem, så behövs det väldigt små vasar. Fast den är ganska grann ändå, trots litenheten.

Igår syntes knappt de av mig upptäckta bergen. Det var en storm på ingång som du ser. Även om man inte ser så mycket av bergen, så var det ganska stiliga bergsmoln. Fast ganska snart så började det regna och blåsa. Då blev det bara grått.

(37)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar