Annons

Annons

Blöt, frusen, förnedrad, kränkt

Varför flyttar en västgötaspets med tillhörande husse till ett sådant ställe som Aurignac södra Frankrike? Är det för att köpa ett palats byggt av stenar i en fransk medeltida stad? Är det för att det är nära till slaktaren? Ja, det finns flera orsaker, som jag ska redogöra för nedan. Men tro inte att det blir som du har trott. Det blir det aldrig.

Kallt och regn. Det var ju inte det jag skulle skryta om, informera om menar jag, när jag slagit ner mina bopålar i södra Frankrike. Det sade de inget om innan.

När vi kom hit för snart ett år sedan, hade arbetet med palatsruinen just startat. Inget rum var färdigt, som det var lovat. Dock hade min Agnes och min Sabrina gjort i ordning ett ofärdigt rum, dit jag kunde ta min husse.

Annons

Fast om vi bortser från palatset, varför flyttar man hit då? Jag skulle helst vilja peka på följande orsaker:

 1. Det är varmare och skönare
 2. Slaktaren, där man kan få bli vid fina märgben, bor 20 meter bort
 3. Mindre skatt för min husse = mer pengar över till godis till mig
 4. Billigare mat för min husse och mig
 5. Vi bor närmare min Agnes och min Sabrina
 6. Det viktigaste: punkterna 1–5 ska göra dig avundsjuk.

Hur har det då gått med förväntningarna? Har det gått som vi trodde? Låt oss dissekera punkt efter punkt:

 1. Det är varmare i Tranås än vad det är i Aurignac. Dagens prognos visar att vi kan hoppas på +11 och regn. Tranås kan skryta med +23 och sol. Måndag, nästa måndag alltså inte i morgon, kanske det blir över 20 grader här. Men regna ska det. Dessutom har jag vid ett par tillfällen blivit pussad av en katt. Senast idag! Det är så skämmigt och kränkande.
 2. Det blir inga märgben om inte min husse säger att vi ska köpa det. Det säger han inte ofta, så märgbenen blir kvar hos slaktaren istället för att forslas till presidentpalatset.
 3. Ja, det var ungefär samma, fram till skatten höjdes 25% för utlandssvenskar. Eftersom det inte är några grundavdrag eller andra avdrag, så blir det mer skatt än vad det var i Sverige. Den lägre utlandsskatten blir alltså högre för folk med liten inkomst. Det är sann socialdemokratisk politik.
 4. Eftersom Sverige och dess riksbank har lyckats med konststycket att försvaga kronan rejält mot euron, så har min husses pension i euro räknat blivit 10 % mindre på ett år, samtidigt som maten i kronor räknat har blivit dyrare. Alltså en lose lose situation.
 5. Ja faktiskt. Vi bor närmare min Agnes och min Sabrina. Snart kommer väl antagligen regeringen i Sverige kräva att svenska pensionärer i utlandet ska flytta till Norrland, om inte pensionen ska dras in helt. Då blir det längre till min Agnes och min Sabrina, om vi tvingas bo i Pajala.
 6. Nej, det är inte mycket att vara avundsjuk på. Jo, vi bor faktiskt närmare min Agnes och min Sabrina än så länge. Dock kan vi inte åka och hälsa på dem, för de har två elaka katter.

Du ser. Det går inte bra här. Det är ingen idé att du läser min blogg. Idén med den var att jag skulle skryta informera om mittt liv, väder och vind och att du skulle bli rejält avundsjuk.

Hej så länge

Vaira

Nej, jag ber att få klaga istället för att skryta. Det är så tjocka moln, så det är så mörkt, så det finns inte nog ljus så det gå att ta skarpa bilder på mig. Så eländigt är det här. Och blöt blir jag också, bara jag sticker nosen utanför palatsporten. Bilarna stänker kaskader i västgötaspetshöjd. Det sade de inget om innan.

Det är i mitten av maj, men regnet, blåsten och kylan har fått träden att släppa sina löv. Eländigt värre. Hösten kommer i mitten av maj. Det sade de inget om innan.

På kvällarna är det så kolmörkt att det inte går att ta en vettig bild av mig, såvida inte min husse tar den onödigt extradyra kameran. Den vill han inte ta ut, eftersom det alltid ösregnar. Det sade de inget om innan.

Jag hade hört innan att det skulle ligga hundbajs överallt på trottoarerna i Frankrike. Det gör det inte och det finns gratis plastpåsar till hussar och mattar, som de bara kan ta. Däremot ser duvorna till att göra trottoarerna till en riktig bajssörja. Man blir alldeles geggig om tassarna. Det sade de inget om innan.

Att man skulle bli tvungen att spana på ett hus dag och natt, för att se vad det är för något som vistas där bakom de smutsiga fönstren, gardinerna och spindelväven, kom som en överraskning. Det kräver mycket av min värdefulla tid att smyga och hålla uppsikt, samtidigt som jag måste vara modig och dessutom ska jag se naturlig ut. Det sade de inget om innan.

Vad kan man kräva av en medeltida sydfransk stad så här års? Jo, solen ska skina från en djupblå molnfri himmel och det ska minst vara 25 grader varmt. Samtidigt ska det vara regn och 8 grader i Tranås. Nu är det tvärtom. Det sade de inget om innan.

(43)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar