Annons

Annons

Dags att släppa färgerna loss

Min husse uttog en utmaning att leverera sju svartvita bilder, en varje dag i veckan, på Facebook. Nu ska jag lära dig hur man ska ta svartvita bilder, så inte du gör fel om du skulle utmanas.

Höst, regn, vissna löv, sprucken betong. Det är lätt att förledas att detta skulle vara en perfekt svartvit bild. Men nej! Så är verkligen inte fallet, eftersom en bakdel av en västgötaspets piggar upp bilden alldeles för mycket.

Min husse brukar aldrig anta utmaningar över huvud taget, för han kommer alltid sist. Han är en född förlorare, vilket också hans mamma ständigt påminde honom om så länge hon levde. Eftersom detta inte var någon tävling och eftersom det var min Agnes som utmanade honom, så antog han utmaningen trots att alla principer fick slängas ut genom palatsfönstret. Idag är det sista utmaningsdagen, så nu kan jag passa på att komma med lite svartvita tips till dig, som jag har lärt mig under den gångna veckan.

  1. Svart. Det ska vara mycket svart. Dock lite grått någon stans, så det inte bara blir en svart fyrkant.
  2. Elände. Det finns ingen anledning att ha svartvitt idag, om det inte ska visa elände. Olycka, ensamhet, regn och kyla, det är lycka i svartvitt.
  3. Öde. Tänk på att bilderna ska se ut som om du har fotograferat ett neutronbombat område. En enskild levande varelse, kan helt förstöra ett annars eländigt motiv.
  4. Suddigt. Ibland skarpt och ibland suddigt. Kom ihåg att tekniska kvalitén kan du strunta i. Har du inte lyckats med skärpan, så kan du säga att det är konstnärligt.

Jag, det var väl ungefär allt jag hade att lära ut idag. Nu är det svartvita slut, så nu kommer färgerna. Det blir roligare så.

Hej så länge

Vaira

Annons

Som ett socialrealistiskt hemma hos Vaira reportage, kanske den här bilden skulle duga. Den visar verkligen det elände den stackars presidenten måste leva i. Kartonger, plastpåsar och papperslappar på golvet är bra. Ett särskilt plus till skursvabben. Dock är den vackra västgötaspetsen (=jag) alldeles för sprallig på bilden, för att den här bilden skulle duga som en typisk svartvit bild.

Mörkt, regn, öde och mycket svart. Så långt är det bra. Men oj! Står det inte två personer och språkar med varandra vid restaurangdörren till höger. Jo, det gör det, om du tittar noga efter. Därmed faller hela bilden rakt ner i papperskorgen.

Riktigt svart. Bra! Höga murar. Bra! Regn och våt asfalt. Bra! En väg som slutar ingenstans i ett svart hål. Bra! Men vad nu, är det inte en västgötaspets som tar sin kvällspromenad där nere till vänster? Jo, det är det. Knappt synlig, men bilden åker raka vägen in i dokumentförstöraren, på grund av bildens överdrivna munterhet.

Ett ensamt löv (nedre högra hörnet) på väg att åka in i rännstenen för att dö för alltid. Bra svartvit bild! Men så har vi då den fryntliga västgötaspetsen, som kommer strosande i vänstra övre hörnet. Bilden skulle alltså ha varit i färg, eller inte alls.

Så här ska en bra bild se ut. En Vaira i färg och inget annat. Det syns inte ens att bilden är tagen när jag tog en promenad på min djungelstig. Nog är väl jag trevligare att titta på i färg?

(42)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar