Annons

Annons

Den moraliske pristagaren

Detta är den moraliske litteraturpristagen. Detta är Vaira. Detta är jag. Hur länge ska jag behöva hamna i skuggan av gamla gubbar? För att bara visa hur kulturell jag är, så är bilden svartvit.

Detta är den moraliske litteraturpristagen. Detta är Vaira. Detta är jag. Hur länge ska jag behöva hamna i skuggan av gamla gubbar? För att bara visa hur kulturell jag är, så är bilden svartvit och för mörk.

Åter igen missade den Svenska Akademin den mest briljanta, lysande och dessutom vackraste av alla författare, när de beslöt sig för vem som skulle bli årets litteraturpristagare.

Naturligtvis vet den insatte litteraturvetaren att det är jag Vaira som skulle ha prisats. Ingen gammal skrynklig gubbe från USA. Priset är ju dessutom svenskt, eftersom dynamitarden Nobel kom just från Sverige.

Annons

Jag vill på intet sätt påstå att Svenska Akademins ledamöter satt och rökte på under sina sammanträden och lyssnade på 60- och 70-talsmusik, men man kan ju ha sina misstankar, när det blev klart vem som skulle få årets pris.

Hur kan de ärade ledamöterna gå förbi denna min dikt:

Husses lilla Vaira

Husses lilla Vaira i skogen gick,

Morrhår vid nosen och solsken i blick.

Läpparna små utav bär äro blå,

bara jag slapp att så ensam här gå!

 

Brummelibrum, vem lufsar där?

Buskarna knaka. En husse visst det är.

Lurvigt är skägget, men Vaira blir glad:

Åh, en kamrat, det var bra se god dag!

 

Eller hur man kan bortse från mina stora verk är ett mirakel. Ta bara några ur högen: ”Öster om Hätte”, ”Klockan klämtar för Vaira”, ”Vaira Freibergas underbara resa genom Sverige”, eller för att inte tala om ”I väntan på Vaira”. Bara ett av de nämnda verken borde ge ett Nobelpris.

Nej nu får De Aderton skärpa sig till nästa år. Jag behöver verkligen de 8 miljonerna och en medalj. Medaljen kan ni behålla, men pengarna kommer att ha affektionsvärde för mig.

Hej så länge

Vaira

En snabb blick på mig och du förstår att någon bättre pristagare skulle inte ha vara möjligt för Svenska Akademin att vaska fram. Den litteratur som skapas inuti detta huvud, går inte att överträffa.

En snabb blick på mig och du förstår att någon bättre pristagare skulle inte ha vara möjligt för Svenska Akademin att vaska fram. Den litteratur som skapas inuti detta huvud, går inte att överträffa.

Ska jag vara tvungen att vädja till fornlämningarna i Akademin att de ska fatta riktiga beslut. Snart utses väl Clas Ohlson i Insjön till nobelpristagare.

Ska jag vara tvungen att vädja till fornlämningarna i Akademin att de ska fatta riktiga beslut. Snart utses väl Clas Ohlson i Insjön till nobelpristagare.

En lite konstnärlig bild som den här, kanske väcker de slumrande aderton i akademin. Vad tror du?

En lite konstnärlig bild som den här där min ödmjukhet kommer fram, kanske väcker de slumrande aderton i akademin. Vad tror du?

(78)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar