Annons

Annons

Den ultimata Spanienguiden

Idag ska du få dig allt till dels du behöver veta om Spanien och dessutom lite till. Eftersom jag har en rik erfarenhet (=fyra timmar) av mitt nya grannland (= Spanien), så känner jag det som en plikt att dela med mig av mina djupa kunskaper i det ämnet.

När man åker till Spanien, så ska man rasta på en rastplats i Frankrike som ligger jämte en å som heter Garonne och det ska finnas ett monument där också. Då är allt som det ska vara. Det är bra att vara nyrastad, när man kommer till spanska gränsen.

Om du tror att jag kan ta min presidentlimousine och bara dra iväg till Spanien, så kan du inte ha mer fel. Det krävs nämligen både tid och väder samtidigt. Nu på slutet var det vädret som hindrade oss, eftersom vi inte vill ha snöfall och isiga vägar under färden. Idealisk temperatur är 16 grader och det brukar det vara på torsdagar i mitten på februari.

Annons

Under färden måste man också planera in en kort paus jämte en å på en rastplats. Rastplatsen ska gärna ha något nytt heroiskt monument över stupade fransmän i Nordafrika. Dessbättre hittade vi precis en sådan.

Vägarna i Spanien har en å på ena sidan om sig och snöiga stupande berg på den andra. Då är det bra att man har en Agnes som chaufför. Själv sitter jag ju tryggt i min säkerhetsbur, väl skyddad för terrorister. Min husse följer med som – ja vad då?

Första städerna i Spanien brukar heta Les. Där finns det affärer. Spanska affärer säljer mest cigaretter, alkohol och tvättmedel. De säljer dessbättre också korv. Den var god, för jag har provsmakat. Västgötaspetsar får inte gå in i spanska affärer.

Spanska städer är små och har lagt sig jämte åar och de har snöiga toppar runt omkring sig. I de små städerna, så är vägarna ofta trappor. De har, precis som bergen som ligger runt om städerna, snö på sig. Ibland lägger de städerna halvvägs upp på bergen.

Temperaturen i Spanien är 16 grader, men då var det 18 i Aurignac ska du veta. Jag har alltså två grader varmare, än vad spanjorerna har hemma hos sig. Den hyfsat behagliga temperaturen, gör att spanjorer alltid äter utomhus. Det kan bero på att det tappas mat också.

Än så länge livnär sig spanjorerna på byteshandel. De byter bilbränsle, mat, alkohol, tobak, tvättmedel och annat smått och gott mot euro. Industrin är ännu under utveckling. Industribyggnaden jag såg jämte ån i Les, var långt ifrån färdigbygd. Men det är så i u-länder. De börjar bygga och så kommer de på något annat. Spela fotboll till exempel.

Hästarna i Spanien har längre öron. Det kan också vara en nyttig kunskap att ta med sig på Spanienresan, om du också ska på statsbesök dit.

Nu har du fått veta allt som är värt att veta om Spanien.

Hej så länge

Vaira

PS I morgon söndag har jag fått ledigt. DS

I Spanien går vägarna jämte åar och berg. Då gäller det att ha en Agnes, till exempel min Agnes, som säkert kan köra en limousine under dessa svåra förhållanden.

I Spanien är affärerna stora och fula. I dem kan spanjorerna köpa alkohol, tobak, tvättmedel och en korv. Min husse köpte äppeljuice i fina flaskor och just en korv. Du ser att det är min Agnes som kliver ut ur limousinen. Eftersom parkeringen är skuggan, så passar jag på att vila i min bur.

Trapporna i spanska städer, liksom bergen bakom, har alltid snö, som du ser. Inte för att jag vill anbefalla snökängor vid varje Spanienresa, men det kan vara bra att ha det i åtanke.

I spanska städer finns det ett torg. Kyrkan ligger till vänster på torget och stadshuset till höger. Bakom spanska städer sticker det alltid upp snöiga berg. I förgrunden vid torget sitter det turister och äter tapas.

I kyrkorna, som är väldigt små, sitter det tanter med vita jackor. Kyrkorna i Spanien är byggda av hopsamlade stenar och har obekväma bänkar.

Industrierna i Spanien har bara börjat byggas upp. Tydligen tröttnade de med att stapla stenar, när väggarna nästan var färdiga. Vad vet jag? Nu står det som en installation jämte ån.

I Spanien serveras vatten ur röda skålar av min Agnes. Det var tur att hon var med, annars hade jag fått gå omkring törstig.

Det som tycker att det är nöjsamt att bli insnöade, kan bosätta sig i de spanska städer som ligger på bergssidorna. Troligtvis är de folkskygga också.

En del ställen som man stannar på har utsiktsbord. Både min Agnes och jag tyckte vi fick en bättre vy över sjön, där uppifrån. Min husse stannade kvar på marken.

I Spanien är hästarna mindre och har större öron än de franska hästar jag har sett.

(51)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar