Annons

Annons

Det allra största fågeläventyret

När man ska skåda fåglar, så gäller det att se upp. De flesta fåglar kan nämligen flyga och det sysslar de med i luften. Luften finns ovanför dig. De kan även sitta högt upp i träden, kan jag berätta för dig.

När man ska skåda fåglar, så gäller det att se upp. De flesta fåglar kan nämligen flyga och det sysslar de med i luften. Luften finns ovanför dig. De kan även sitta högt upp i träden, kan jag berätta för dig.

Du kanske tittade på tv igår? Ett av programmen i SVT hette Det stora fågeläventyret. Det är inget mot vad jag ska berätta om idag, för det är mitt program. Det heter Det allra största fågeläventyret.

Annons

Upplägget på det program som visas på tv, är mer eller mindre en exakt kopia av mitt. En okunnig person och en riktig fågelskådare ska hitta massa fåglar. För att få mer publik, så valde SVT att ha kändisar som okunniga ickeexperter. I min mycket bättre variant, har jag en så okänd och obetydlig person som möjlig. Att jag då valde min husse, föll sig alldeles naturligt. Som du säkert förstår, så är det jag som är experten, som alltså ska leda runt den okunnige i skogen och visa honom olika fåglar.

Dagens tävlingsmoment var att hitta och fotografera så många fåglar som möjligt längst med min hemliga stig. Min husse skulle vara den som skötte kameran, vilket ju inte bådar så gott, med tanke på att det är en tävling.

Min husse har, trots sin alldeles för dyra utrustning, hittills bara lyckats med att fotografera de feta änderna som går och äter spillsäd under fågelautomaten. Nu skulle det bli annat av. Nu var det tävling.

Det svåraste för mig var att få husse att inte stampa och snubbla sig fram i skogen. Trots hans rent av magnifika okunnighet i allt, så vägde min kunnighet upp mitt lags tävlingsduglighet.

Du kan själv se på bilderna vilka rariteter vi lyckades fånga på bild. Naturligtvis hade vi fått många flera fåglar på bild, om inte min husse hade satt skräck i hela fågelpopulationen där vi drog fram.

När vi kom hem, så visade det sig att vi hade vunnit. Trots det dåliga utgångsläget (=min husse), så hade vi fem olika fåglar med oss hem på minneskortet, vilket gav oss 47 poäng och en vinst. Förstapriset bestod av en god fördisk (=havregrynsgröt med mjölk), som tillföll expertfågelskådaren (=mig, Vaira). Den okunnige fick glädjen att se mig slicka i mig fördisken som pris.

En lyckad början på dagen, måste jag säga.

Hej så länge

Vaira

Detta är vad min husse brukar kunna lyckas med att fotografera, när det gäller fåglar. Feta änder som går och äter upp frön, som de slarviga småfåglarna har spillt på marken. Husse brukar stå gömd i köket, när han tar sina naturbilder.

Detta är vad min husse brukar kunna lyckas med att fotografera, när det gäller fåglar. Feta änder som går och äter upp frön, som de slarviga småfåglarna har spillt på marken. Husse brukar stå gömd i köket, när han tar sina naturbilder genom det oputsade fönstret.

Den första fågeln vi hittade var den lilla blåmyrsparven. Den satt uppe på myrstacken, som vanligt, och väntade på att det skulle dyka upp en myra. Skulle den få syn på en, så blir den myran den lilla sparvens frukost. Det är grymt i naturen.

Den första fågeln vi hittade var den lilla blåmyrsparven. Den satt uppe på myrstacken, som vanligt, och väntade på att det skulle dyka upp en myra. Skulle den få syn på en, så blir den myran den lilla sparvens frukost. Det är grymt i naturen.

Vi hade otrolig tur som fick den skygga vita stubbvrålaren bild. Det händer inte ofta. Vaknar du en tidig vårmorgon av ett avgrundsvrål, så är det antagligen en vit stubbvrålarhane, som försöker locka till sig en hona.

Vi hade otrolig tur som fick den skygga vita stubbvrålaren bild. Det händer inte ofta. Vaknar du en tidig vårmorgon av ett avgrundsvrål, så är det antagligen en vit stubbvrålarhane, som försöker locka till sig en hona.

Den gula lermesen ser jag inte ens varje år, fastän jag som expert vet var jag ska titta. Men idag på morgonen dök den bara upp. Det är ovanligt tidigt på året, med tanke på den långa flytten från Botswana, där den har tillbringat vintern.

Den gula lermesen ser jag inte ens varje år, fastän jag som expert vet var jag ska titta. Men idag på morgonen dök den bara upp. Det är ovanligt tidigt på året, med tanke på den långa flytten från Botswana, där den har tillbringat vintern.

Det varma vädret har fått toppmossruvaren att redan lägga sina ägg. De bygger sina nästen i mossan på en hög sten, så de har utsikt över nejden.  Vi får hoppas att det inte blir bakslag och kallt igen, för av djupfrysta ägg blir det inga fågelungar.

Det varma vädret har fått toppmossruvaren att redan lägga sina ägg. De bygger sina nästen i mossan på en hög sten, så de har utsikt över nejden. Vi får hoppas att det inte blir bakslag och kallt igen, för av djupfrysta ägg blir det inga fågelungar.

En stjärtkråka hade slagit sig ner på en gren precis jämte min hemliga stig. En sådan syn kan få en fågelskådares hjärta att smälta. Bra husse, som lyckades få den på bild, innan den kraxande flög iväg i skogen.

En stjärtkråka hade slagit sig ner på en gren precis jämte min hemliga stig. En sådan syn kan få en fågelskådares hjärta att smälta. Bra husse, som lyckades få den på bild, innan den kraxande flög iväg i skogen.

(63)

1 kommentar

 


Annons

Annons

Laddar