Annons

Annons

Det blir en riktig matt dag

Förutsättningarna att jag ska bli riktigt matt idag är riktigt stora. Det kommer nämligen att bli en riktig mattdag. Allt beror på att min Agnes och min Sabrina har lurat av ett par gamla tanter två fina mattor.

Jag blir alldeles matt, när jag tänker på hur tråkigt det kommer bli idag. Bara mattor. Fast jag kan ju lägga mig och sova, förstås. Mörkt och dystert är det i alla fall. Åsnan Ior framstår som en sprallig muntergök, jämfört med mig idag. Fast min Agnes kanske kommer med solen.

När man köper mattor av gamla tanter, så har man inte plats för dem hemma hos sig. Inte plats för tanterna då, utan mattorna, menar jag. Vad gör man då? Jo, man tar mattorna till Vairas palats i Aurignac. Eftersom mattorna är lite smutsiga, så ska de rengöras. Hur går då det till? Jo, min Agnes kommer till mig och mattorna. Hon är på ingång i detta nu. Sedan ska min Agnes dammsuga dem (mattorna, inte tanterna), spruta grejs på dem, gnugga med svamp på dem, vänta på att mattorna ska torka, dammsuga upp all smuts. Sedan är tanken att min Agnes och min Sabrina ska ha två fina mattor, som är deponerade hos mig.

Annons

Jag har en bestämd känsla av att jag inte få vara med och bestämma idag. Och vem tycker förresten om en dammsugare?

Hinner vi, kanske det skulle vara på sin plats att spika upp några tavlor till. Där är det mycket kvar att göra.

Hej så länge

Vaira

Det här är den fläckigaste mattan. Den hade de gamla tanternas föräldrar haft under sitt matbord. Troligtvis hade de ingen västgötaspets, för då hinner aldrig tappad mat ens nå mattan, innan den är uppäten. Bakom mig står det sprayburkar med görarentmattorspray.

Det här är en silkesmatta, så den får man vara försiktig med. Den är inte så smutsig heller, så den behöver bara fräschas upp. Det är nog bäst att det bara är jag som ligger på den sedan, eftersom den är så fin.

Det är meningen att släkten ska hänga på väggen och inte ligga på golvet. Som du ser är det min husses pappa och mamma, farfar och farmor, farfars far och farfars mor och farfars farfar och farfars farmor. Alla ska de upp på väggen. Men var? Och när?

I korridoren mot mitt sovgemak står samlad konst från ställen där min husse har bott. Närmast till vänster på golvet, så ser du Rödeby kyrka. Sedan går det hela vägen till Tranås. Vi får väl fixa en bild på Aurignac också, så konstsamlingen blir komplett. Fast de här konstverken ska också upp på väggen. Det är inte meningen att man ska krypa i korridoren, för att kunna njuta av mästerverken.

(61)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar