Annons

Annons

Elände, eländes, elände

Idag är det en sorgens dag. Min husse känner sig tvungen att göra sin självdeklaration. Av förståliga själ har han skjutit upp detta. Från att ha känt sig som en välbeställd man en kort period av sitt liv, kommer han nu bli ett fattighjon utan möjlighet att försörja vare sig mig eller sig själv. Elände väntar. Från palats till fattigstuga.

Detta kommer gå åt fanderns. ”Ja du Vaira, hädanefter kan du bara drömma om att få äta dig mätt.” Min husse gav upp när han insåg att han är fattig som en kyrkråtta och kommer att dö på fattigstugan i ett främmande land. Drömmen som sprack, kan man säga.

Har man sålt ett hus som man har bott länge i, så ska staten ta 25 procent eller så av vinsten. Att penningvärdet har dykt under de senaste 28 åren, det låtsas man inte om. Dessutom fick ju min husse halva huset av farfar och farmor en gång i tiden. Då fick man minsann betala en riktigt rejäl gåvoskatt till den alltid hungrande staten.

Annons

Till alla avundsjuka vill min husse meddela att han under de 27 år han bott i huset, har betalt 53 000 kronor per år i skatt. Det har ju varit fastighetsskatt, fastighetsavgifter, gåvoskatt och nu vinstskatt. Dessutom tillkommer ju skatt på el, avlopp, vatten mm mm.

Summan blir nog ungefär 60 000 kronor per år i skatt.

Nu kan alla i mitt gamla fosterland glädja sig åt att få ett tillkott på lite över 1,3 miljoner till statskassan. Det kanske räcker till en festlig måltid för regeringen, eller en månads pension för en politiker som får sparken. Det är ju omfördelning som gäller; ta från de fattiga och ge till politikerna. För min husse hade det räckt till 10 års pension efter skatt.

Idag blir det nog ingen mat.

Hej så länge

Vaira

Blanketten som de svenska skattemyndigheterna ska ha, är ju inte svår att fylla i. Den enda svårigheten är kanske att välja fattigstuga. Var finns de bästa kommendororna?

(70)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar