Annons

Annons

En djuris magistram kan allt

”Du som har studerat djur i diken i nästan fem år, måste väl ha blivit väldigt händig?” Det var min husse som pressade min Agnes. ”Nog fick ni lära er att sätta kakel i vanliga palatskök i södra Frankrike när det regnar ute?” På detta svarade min Agnes att det var i princip det de hade ägnat sig åt hela tiden.

Detta är en förebild. Du ser mitt kök innan min Agnes har gått loss med kakelplattor, klet, fogmassa och kakelskärare. Stegen brukar inte stå där.

Att de satte kakel jämt och ständigt var kanske en klar överdrift, men på vintrarna finns det ju inte så många djur i dikena. Det var nog då de studerande fick pyssla med annat. Kakelsättning och flytspackling till exempel.

Annons

– Ja du min Agnes, då är det bara att köra igång. Här finns hinken med klet och där finns kakelplattorna, sade min husse till sin dotter i det han pekade på hinken med klet och kartongerna med kakelplattor.

– Visst gör jag gärna det, bara jag får ta hjälp av Vaira, svarade min Agnes sin pappa. Och så blev det.

Först röjdes det, så det stod härliga till. Snart var köksbänken helt tom på både prylar, grejer och saker. På min inrådan plastades sedan hela köksbänken in.

– Nu får vi se vad du kan, sade min husse skeptiskt. Och min Agnes hon kunde. Hon slafsade på klet på vägen, klöv kakel med klyvakakelmaskinen och tryckte dit den ena kakelplattan efter den andra.

– Det får torka över natten, sade min Agnes när alla kakelplattor satt där de skulle. Det var ju också dags för min middag, så det passade bra.

Så igår, 37 minuter efter min frukost, kom min Agnes tillbaka till mig.

– Nu ska vi ha dit fogmassa, tyckte min Agnes.

Oj, vad hon smutsade ner de nya fina kakelplattorna. Det var tur att jag hade plastat bänken, vill jag säga.

Efter lunch började dock min Agnes och min husse (!) att göra rent kakelplattorna. Nu blev det stiligt.

Precis före jag skulle ha min middag, var vi färdiga med allt arbete. Då hade min Agnes hunnit med att kakla på toan där uppe också.

När vi ser på resultatet, så kan både min husse och jag konstatera att det inte var så dumt att studera djur i diken. Min Agnes är så duktig så!

Hej så länge

Vaira

Nu har min Agnes börjat med arbetet. Det finns randigt klet på väggen, klyvkakelmaskinen står redo att klyva kakelplattor och jag arbetsleder med kraft, som vanligt.

För att kunna pilla dit kakelplattorna på rätt ställe, så krävs det en gedigen utbildning i Uppsala och Toulouse. Vilken tur att det är precis vad min Agnes har.

Min Agnes står och leker med smutsigt smet som heter fogmassa. Det dras hit och det dras dit. Kakelväggen blir smutsigare och smutsigare. Vad håller hon på med egentligen?

Nej du, min Agnes. Det här blev inte snyggt. Så kan jag ju inte ha det i ett palats. Skräpigt och smutsigt. Fy, skulle jag vilja hävda med visst eftertryck.

Det här var ju bra. Min Agnes har börjat med att göra rent den nya kakelväggen. Kanske det kan bli stiligt i alla fall. Det är ju ändå ett kök i ett palats!

Jaha, då var det färdigt. Tack vare min eminenta (=skitbra) arbetsledning och min Agnes duktighet, så lyckades vi med detta konstverk. Nu ser det verkligen ut som det palatskök det är, så det är inte konstigt att vi är stolta!

Eftersom det ändå fanns massa kakelplattor över, så tyckte min Agnes att hon kunde kakla i den övre toaletten också. Nu gör det inte så mycket om man skulle råka stänka lite. Visst blev det fint?

(93)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar