Annons

Annons

En fantastisk fransk matvecka

Om det kommer gäster från tillexempel Sverige och gästar mig i mitt palats, så gäller det att inviga dem i fransk matkultur. Min resursfamilj och Charlie, som gästar mig nu, är just från Sverige (Sveagatan). Därför är det franska specialiteter som gäller mest hela tiden.

Igår kväll hade jag en riktig fransk matafton, som du kan se på bilden. Franska minihumrar, den franska nationaldrycken öl och till det toppar man med franskt kryddat vatten i småflaskor, som kommer från min franska provins (=mitt kylskåp).

Ta bara igår. Då bjöd jag på röda franska minihumrar, som jag hade köpt på det franska varuhuset IKEA i Toulouse. Både min resursmatte och min resurshusse häpnade över vilka konstiga maträtter det finns i Frankrike.

Annons

– De ser ut som skorpioner, sade de bägge två med viss förfäran i rösten.

Innan minihumrarna åt min husse, min resursmatte och min resurshusse var sin liten lökdelikatesspaj, som min husse hade inhandlat hos min bagare.

Minihumrarna skalades noga och det delikata köttet sköljdes ner med den typiska franska drycken öl och kryddat vatten från små, små flaskor.

Bara för ett par dagar sedan bjöd vi på den i Frankrike så berömda korven isterband. Resursmatte hade med sig den, så hon hade väl stannat på vägen och köpt den i en fransk isterbandsbutik. De ligger nog ganska tätt i provinsen Ister, skulle jag tro.

Naturligtvis var det ett experiment att tillaga den för svenskar så exotiska korven, men den blev lyckad kan både Charlie och jag intyga. Vi fördiskade nämligen. Den franska seden påbjuder att det ska vara stuvad potatis och rödbetor till isterband, så det var precis vad vi hade. Det är lika självklart som att man ska ha kokt potatis till köttbullar och gräddsås. Det har de inte hos IKEA i Toulouse, men de är och monterar de nya prylarna i köket idag.

Hej så länge

Vaira

Här ser du den franska måltiden upplagd innan den bärs in på bordet. Frankrike är ju inte bara berömt för sina röda skaldjur, utan även ostar har en framskjutande plats i den franska matkulturen. Den kändaste av alla dessa ostar är gräddosten från Boxholm.

Det var inte lätt för resursmatte att veta vilken knapp hon skulle ha, när hon stekte fransk specialkorv, så kallade isterband. Men som det proffs som hon är, så lyckades hon så småningom att steka dem exakt som de ska vara.

Här ser du hur korven steker och den stuvade potatisen puttrar. Det är på kornet så fransmännen tillagar sin nationalrätt.

Ta mer stuvad potatis, uppmanar jag min resurshusse. Ju mer han tar, desto större chans är det nämligen att fördisken kan bli rejäl. Korven var godast, tvåa kom den stuvade potatisen. Rödbetorna var sådär.

Charlie var väldigt tacksam över att få fördiska. Hemma hos Charlie på Sveagatan har denna fina tradition ännu ej hunnit. Vi får hoppas att Charlie kan ta med sig denna fantastiska tradition hem.

(92)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar