Annons

Annons

En jobbig arbetshelg i palatset

Den senaste helgen var det minsann inget vilande här i palatset. Det var nämligen upphittade saker, som måste åtgärdas. Ett pålagt cementgolv måste knackas bort och en grusbädd måste bort och gjutas igen.

Det skulle inte bara knackas betong, det skulle sopas ihop också och läggas i säckar. Du ser att jag övervakar så inte min Agnes och min Sabrina fuskar. Fast det är nog ingen risk. De arbetade flitigast hela tiden. Det är värre med min husse. Han arbetar inte gärna, men fuska är han glad i.

Cementgolvet i min Agnes och min Sabrinas rum upphittades när den sunkiga heltäckningsmattan avlägsnades. Det var en cementlager som släppte igenom fukt, men som inte släppte ut det. Inte så bra för det underliggande trägolvet. På en del ställen satt det löst, men den mesta biten satt det som gjutet. Det var huggmejsel och liten slägga som gällde där. Det var min Agnes och min Sabrina som gick loss på golvet, med en energi som jag inte har sett här i huset tidigare. Trots två dagars intensivt hamrande, så finns det några kvadratmeter kvar som ska bort.

Annons

När väggen revs i köket, så visade det sig att de hade haft en sandbädd under eldstaden. Det är inte så bra och ha en sådan i ett lite modernare kök. Dels fanns den på ytan man ska gå på och dels där skåpen ska stå.

Det var min Agnes som gick loss på den, under tiden som min Sabrina högg loss betong. Min husse hjälpte till lite, lite.

Först skulle sand grävas ut, så det blev plats för betong. Sedan skulle betong blandas och läggas dit. Inte nog med det, min Agnes lade också dit några gamla klinkers på den del som kommer att synas sedan.

Inte nog med det. Köket hade en ful och sliten korkmatta. När den avlägsnades hittade vi ett trägolv, utom längst in mot väggen vid där spisen fanns en gång. Där var det cementgolv. Började man skrapa lite på det, så fann vi fina gamla golvplattor. De är jättessvåra att få fram. Det är slipa, tvätta, torka, slipa, tvätta, torka. Men skam den som ger sig. Än är det mycket arbete kvar, men det går att se hur de ser ut, när de är blöta. Biten med trägolv ska slipas och oljas, så det blir nog fint.

Det var en tröttsam helg för alla. Mest för mig förstås, som skulle se till att alla gjorde det de skulle och på rätt sätt. Min Agnes och min Sabrina arbetade som slavar också, så de var duktigt trötta. Min husse däremot smet för det mesta undan.

Hej så länge

Vaira

Med en liten slägga och en huggmejsel går min Sabrina lös på den felaktiga betongen i sovalkoven i min Agnes och min Sabrinas rum. Den sitter som berg på de flesta ställen, så det är som att hugga i sten.

Min Agnes sitter i grusgropen i köket och preparerar den innan gjutningen. Det var inte bara att gräva, utan min Agnes var tvungen att hugga loss lite gammal betong också. Annars hade vi inte kunnat lägga dit plattorna. Fem säckar betong gick det åt.

Här ser du hur fint vårt upphittade golv är kommer att bli. Det kommer bli ännu finare, när det tunna cementlagret är helt borta. Brädgolvet ska slipas och oljas, redan nästa vecka. Ser du vad smutsigt vattnet är?

(113)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar