Annons

Annons

En skarp blick på fransmännen

När det beslutades för ett år sedan, att jag och min husse skulle flytta till Frankrike, så visste alla hur det egentligen är här. Att alla franska hus, utan undantag, är kalla och dragiga på vintern och för varma på sommaren, har jag redan behandlat. Idag kommer jag till det många också visste, hur fransmännen egentligen är.

Idag vänder jag min skarpa blick mot fransmännen. Hurudana är de egentligen. Genom vänner visste vi mycket redan innan flytten, men nu har jag också egna erfarenheter.

Det nästan alla var rörande överrens om, är att alla snobbiga fransmän låtsas att de inte kan engelska, bara för att jäklas med oss ärliga och fina turister. Detta försvårar ju umgänget, när alla fransmän envisas med att prata franska. Jag kan konfirmera att denna sanning stämmer. Möter man folk på stan här i Aurignac, så nog går de där och gestikulerar och pratar franska så fort de ser mig och min husse. De försöker inte ens att prata vare sig svenska eller engelska. Då ska du veta, bara för att du ska förstå att de jäklas, att fransmän i gemen kan lika bra engelska, som vi svenskar kan franska!

Annons

Vi fick också veta, från en säker källa med kontakter i Frankrike, att fransmän är otrevliga. Visst är de det. Min husse, och även jag, är minst sagt irriterade över att de klagar på hur min husse är klädd. Varenda fransman man möter, kommenterar högljutt min husses sjaviga klädsel. De drar sig inte heller att tipsa om hur det tycker att min husse ska vara klädd. Jag vill nu en gång för alla slå fast: MIN HUSSE HAR INGEN BONJOUR! Han tänker dessutom inte skaffa sig en, så sluta och tjata och håll tyst när vi möter er.

Mathållningen i Frankrike är minst sagt konstig. Inga kräftor, surströmmingar eller prinskorvar. Och pommes frites till köttbullar, som en fransk möbelaffär serverar, säger det mesta. Håll er till era möbler och satsa på att förbättra logistiken istället.

Att fransmän ler och försöker prata med oss på franska, är bara att invagga oss i falsk säkerhet. Man ska inte tro på dem. Inte ens att de bjuder hem oss och ger mig massa fördisk på festerna är snällt. Så fort vi känner oss trygga, så sätter de nog in stöten. Eller skulle våra svenska vänner ha fel? Knappast.

Hej så länge

Vaira

Att fransmän pratar så konstigt, beror på att de livnär sig på vitlök och röd saft. De produkterna säljs i stora tält, som de sätter upp på parkeringsplatsen vid sina museer.

Korven, som tillsammans med röd saft och vitlök, ingår i den franska husmanskosten, är väl lite godare än vitlöken. Mycket godare förresten. Felet med korven, är att jag har en snål husse. Han begriper inte att korven ska delas med en i hushållet ingående västgötaspets.

Frankrike är ju känt för sin finkultur. När det var en kulturell motorcykelträff här i Aurignac, så fanns det rika tillfällen att förbättra hemmets konstsamling och därmed hemmets status med dessa vackra pjäser.

Här får man gå för sig själv på marknaden. Så fort jag kommer, så börjar alla prata franska bara för att utestänga mig. Alla mina vänner vet att fransmän egentligen pratar engelska, men att de inte låtsas om det.

Naturligtvis väcker jag berättigad uppmärksamhet när jag visar mig offentligt. Fast du ska inte tro att de tilltalar mig på engelska eller svenska ändå. Nej, de envisas med att prata sitt obegripliga låtsasspråk, bara för att jag och min husse inte ska förstå.

(42)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar