Annons

Annons

Förbjudna och farliga bilder

En dag när min Per var sjuk och var hos sin farfar och farmor, så tog han detta självporträtt i en spegel. En tidig selfie. Det var lite mörkt i hallen, så bilden är lite suddig.

En dag när min Per var sjuk och var hos sin farfar och farmor, så tog han detta självporträtt i en spegel. En tidig selfie. Det var lite mörkt i hallen, så bilden är lite suddig.

I Tranås kommun är det fotoförbud av alla barn som åtnjuter den kommuna förmånen att vara intagna på den kommunala barnomsorgen. Ja, såvida man inte fotograferar de små bakifrån eller blurrar deras ansikten.

Annons

I och med det beslutet så suddar myndigheterna bort barnens historia. Visst, det kan finnas barn med skyddad identitet, men det hjälper inte med tillstånd ens av föräldrarna. Min husses gamla fotografkollega Erik Hellquist i Tranås är lite upprörd över kommunens regler. Han ger ett exempel på sin Facebooksida idag:

Exempel från förra året:

Dagmamma vill fotografera sin grupp

Dagmamma kollar med föräldrarna

Dagmamma får okej från alla föräldrar, typ vad kul.

Kommunen förbjuder det.

Man har alltså inte rätt i Tranås att bestämma över sitt eget barn …

Idag skulle min Per och min David ha varit förbrytare redan som sex- och femåringar. De fotograferade nämligen varandra när det var maskerad på dagis.

Och tänk sådana bilder som min husses farfar tog på en skolresa i gossarnas sovsal, de är nog förbjudna att fotografera idag.

Att det var så mycket bättre förr.

Hej så länge

Vaira

PS För den intresserade kan jag berätta att det var mest min Per som fotograferade. Han fick ha en Nikkormat, en helt manuell kamera, från det han var i 5-årsåldern. Han kunde ställa in allt själv. Min husse framkallade filmen, men min Per kopierade bilderna själv i mörkrummet på Tranås Tidning. DS

Från artikeln i Tranås Tidning, där de kan berätta att de tackat nej till att övervaka när förskolebarnen firar Bamses 50-årsdag i Östanåparken. Anledningen till nejet är att det råder fotoförbud. (Hur nu de kan förbjuda det på allmän plats. Det strider mot grundlagen.)

Från artikeln i Tranås Tidning, där de kan berätta att de tackat nej till att övervaka när förskolebarnen firar Bamses 50-årsdag i Östanåparken. Anledningen till nejet är att det råder fotoförbud. (Hur nu de kan förbjuda det på allmän plats. Det strider mot grundlagen.)

Maskerad på dagis var det en dag. Min Per fotograferade sin bror David som var indian. En bild som är rolig att ha idag. Laglig att fotografera då, men omöjlig idag.

Maskerad på dagis var det en dag. Min Per fotograferade sin bror David som var indian. En bild som är rolig att ha idag. Laglig att fotografera då, men omöjlig idag.

Min David fotograferade när min Per fick mat av Pippi Långstrump. Det är inte varje dag man kan föreviga ett sådant ögonblick. Min Per var nog också indian. Idag hade min David blivit betraktad som kriminell om han taget den bilden.

Min David fotograferade när min Per fick mat av Pippi Långstrump. Det är inte varje dag man kan föreviga ett sådant ögonblick. Min Per var nog också indian. Idag hade min David blivit betraktad som kriminell om han taget den bilden.

När min husses farfar tog sina skolbarn på en skolresa, så fick de övernatta i en gymnastiksal någonstans. En rolig bild att ha idag, särskilt med tanke på att den är ungefär 100 år gammal. Skulle den vara tillåten idag?

När min husses farfar tog sina skolbarn på en skolresa, så fick de övernatta i en gymnastiksal någonstans. En rolig bild att ha idag, särskilt med tanke på att den är ungefär 100 år gammal. Skulle den vara tillåten idag?

(39)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar