Annons

Annons

Franska barn har alltid lov

Det är lördag idag. I högtalarna i Aurignac sjunger Kari Bremnes stans nya favorit ”Byssan lull” och barnen har lov. Barnen har alltid lov. Idag sliter deras föräldrar med att utbyta lokala nyheter på marknaden och införskaffa plantor till trädgården livsmedel att fylla familjens magar med, men var är barnen?

Detta är en sensation, som jag inte vill se åt: Det är barn i skolan (högstadiet i Aurignac)! Normalt sett är franska barn lediga från skolan. Fast just i fredags så fanns de där. Sedan ska de vara där hela nästa vecka, utom tisdag och torsdag förstås. Det är hårt att vara elev i Frankrike.

De stackarna barnen hade väl knappt hämtat sig från påskens alla helgdagar, förrän det var dags att ta ledigt den första maj, för att föräldrarna skulle kunna demonstrera.

Nästa vecka har de ledigt på tisdag, för då fyller min Agnes år. Detta högtidlighålls i Frankrike genom att alla är lediga. Både från skola och arbete. Min Agnes ska tydligen firas ordentligt! De passar på att fira segern 1945 samma dag också, när de ändå är lediga.

Annons

Så går barnen i skolan halva onsdagen, men på torsdag så är det ledigt igen. Det var då Kristus startade sin färd mot himlen. Franska barn har alltid semester.

Apropå påskledigheter. Påsklovet varade två veckor, men började först en vecka efter påsk. Dessutom var den tråkigaste dagen i påsk inte helg i Frankrike. Alla arbetar långfredagen och alla, utom de som skolkar, går i skolan. Jag undrar vad HAN har för åsikt om det?

Min husse, som är ett fornminne, vet att berätta hur det var förr i Sverige på långfredagen. Ingen lek fick förekomma, det var obligatorisk närvaro i kyrkan, där prästen drog ut på predikan över dagens ledsamma text, den stora avrättningen i Jerusalem för nästan 2.000 år sedan, så att de hårda bänkarna kändes ännu hårdare. Radion spelade bara extratråkig klassisk musik.

Om någon medborgare visade sig ute på byn på en långfredag utan vara iklädd svarta kläder, så mumlade de troende att det var synd och skam att de plockade bort skampålen utanför kyrkan. Att spotta på en sådan syndare, skulle vara uppbyggligt för alla. Fast han får nog lida rejält senare i evigheten.

Än värre var det om någon kanske passade på att rensa lite i sina rabatter eller klippa gräsmattan på den lediga fredagen. Då var det många med den enda sanna och goda tron, som tyckte att denna hädare skulle få dela frälsarens öde och bli uppspikad på ett kors.

Sedan föll kyrkans makt undan för undan och idag kan man höra stojande barn och till och med se någon iklädd en röd tröja.  Allmänt förfall säger en del. Men helg är det fortfarande.

Frågan är bara hur fransmännen kommer att drabbas i skärselden, när de inte ens har en helgdag på frälsarens avrättningsdag. Klarar de sig kanske undan med bikten?

I vilket fall som helst har barnen i princip alltid ledigt från skolan, utom på långfredagen. Jag undrar om de hinner börja skolan innan sommarlovet tar vid?

Hej så länge

Vaira

På spaning på marknadsplatsen idag. Hjälper de lata barnen sin pappa och mamma att släpa hem veckans förnödenheter? Nej, det gör de verkligen inte. Jag såg inte ett enda barn som slet med att bära dagens inköp. Vad gör de lata barnen då? Sover, skulle jag tro.

I onsdags klockan 13.07 såg det ut så här vid låg och mellanstadiet i Aurignac. Var är alla barn? Var är alla lärares bilar på den nästan tomma parkeringsplatsen? Jo, det är ju onsdag! Tror du franska barn går i skolan onsdagseftermiddagar? Inte! Då har de tid att återhämta sig, så de ska orka med torsdagen och fredagen.

(50)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar