Annons

Annons

Hjälp – tomten hittar mig inte

Fortsätter det här vädret, så är det jag som blir utan julklappar. Det finns inte en chans för tomten att hitta vare sig mig eller Aurignac. Gustav II Adolf hade kunnat vara glad, om det hade varit sådan här dimma vid Lützen 6 november 1632 när han vaknade. Då hade nämligen slaget ställts in och konungen och fältmarskalk Albrecht von Wallenstein hade kunnat fika istället och Gustav Adolf hade kunnat vakna den 7 november också.

Det förstår du själv att det råder landningsförbud i sådant här väder. Trots det står jag och spanar, för tomten kanske har skickat ut några spaningsslädar innan julafton. Ser du någon kyrka eller något slottstorn? Trodde väl det. Hur tror du tomten ska hitta då?

När tomten förhoppningsvis kommer flygande till mig i morgon, så måste han ju se var jag bor någon stans. Det är ju nästan bara jag som ska få klappar här. De franska barnen är troligen lite mindre snälla än jag, så de får vänta en dag till, precis som de amerikanska.

Annons

Fast om det kommer att vara en sådan här dimma, hur troligt är det då att tomten gör en extrasväng till Aurignac, om han riskerar att kraschlanda om han ens hittar hit? Det gör varken till eller från att det finns fasanbelysning på slottet och kyrkan, om inte lamporna orkar leta sig fram genom dimman. Och hur går det för alla fasaner som är ute och flyger för att hälsa på släkten?

Inte bara tomten utan också min Agnes och min Sabrina ska fira julafton med mig. Tänk om det är så dimmigt i morgon, så vägen mellan Toulouse och Aurignac är avstängd. Hur blir det då med första julen för mig i presidentpalatset?

Nu hoppas jag att dimman lättar, så min Agnes, min Sabrina och tomten kommer i morgon. Även om så inte sker och om jag blir utan julklappar och trevligt sällskap och får ligga här och tugga på ett gammalt ben och lida tillsammans med en tråkig husse, så önskar jag i alla fall dig

EN RIKTIGT GOD JUL!

Vi hörs på Juldagen, så får du veta hur eländigt jag har haft det.

Syniskt nog så spelar alla högtalarna vid gatlyktorna just nu Santa Claus is coming to town. Jag vill inte ha Santa Claus här. Jag vill ha en riktig tomte! En tomte med julmust och en säck med julklappar istället för en med CocaCola som hänger upp strumpor.

Hej så länge

Vaira

Vy över min stad på en hög kulle, betande kor och en trädallé. Jasså, du ser bara ett valnötsträd till höger och ett päronträd lite längre bort till vänster. Hur tror du då tomten ska hitta, som kör högt upp i luften med sina renar och sin släde?

Vad skulle hända om tomten landade här på tvären och dräpte in med hela transporten i stenmurarna så det bara sjöng om det? Det skulle bli ett rekorderligt bjällerklang och ett virrvarr av skadade renar, utspridda julklappar och vrakdelar efter en antik släde. Dessutom skulle Vaira och många andra bli utan julklappar.

Har tomten räknat med att använda de av mig upptäckta bergen, de jag kallar för Pyrenéerna, som riktmärke vid sin slädnavigeringen, så räknar han fel. Ja, bergen ligger nog där om ingen har snott dem, men syns de? Härifrån ska de synas hur bra som helst.

Den lämpligaste landningsplatsen för ett renspann hos mig, är ju det lilla torget vid posten, som har marknad idag. Men vad händer om torget ligger i dimma? Ja, det är ingen som har sagt något om, fast det kan jag tala om för dig: Vaira får inga julklappar.

(47)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar