Annons

Annons

Hög tid att skörda hallonen

Om du inte har plockat dina hallon än, så är det hög tid att du går ut i din palatsträdgård för att skörda de goda bären. Jag har hållit på att skörda länge, men nu när frosten smyger på så måste man skörda varje dag.

Det kan tyckas vara arbetsamt att behöva skörda hallonbuskar jämt och ständigt och det är det också. Fast har man en park med en hallonbuske, så måste den skötas. Samtidigt får man inte blunda för att det är gott också.

I helgen var min Agnes och jag ute och skördade några hallon i min palatsträdgård. Både min Agnes och jag åt lite var av de goda bären. Men inte var det färdigskördat för den skull. Inte då! Idag hade det mognat nya bär, som suktade efter att bli plockade av mig.

Annons

Det är ett slit att sköta en hel presidentpalatspark. Någon kanske tror att det är lugnt nu när det börjar dra sig mot höst. Det har dock inte hallonbusken, som vi inhandlade på IKEA i maj fattat. Då var den bara 2–3 cm hög. Det kom inte ett hallon, eller hallonblomma, under hela sommaren. Ännu en av IKEAs kvalitetsprodukter trodde min husse. Men nu i november, så har den börjat ge tillbaka lite av inköpspriset i form av goda, söta hallon till presidenten själv (=jag, Vaira).

Jag får väl se hur länge jag kan hålla på att skörda. Idag på morgonen var det tre grader kallt, men min park har nog ett mikroklimat, så där var det varmare. Tror jag i alla fall.

Mina rekommendationer till dig är alltså: om du också köpte en hallonbuske till extrapris på IKEA i våras och satte den i din palatsträdgård, så är det hög tid att skörda den nu. Det var bara det jag ville säga.

Hej så länge

Vaira

Så här får det verkligen inte se ut, särskilt i mitten av november. Inga mogna bär som bara sitter på busken och förfars. Då är det tur, att jag inte är lika arbetsskygg som min husse. Jag jobbar gärna lite med att skörda bär.

Efter färdigt värv. Hallonbusken är plockad och jag är lite mindre omätt. Några söta bär piggar alltid upp en trött och svulten västgötaspets. Om det inte blir alldeles för kallt, så kommer det nog flera bär snart som ska skördas.

Den 20 juli förra sommaren såg det ut så här när jag gick i min skog hemma i mitt palats jämte Sommen. En stund senare, efter fotograferingen, hade hallonen förflyttat sig från sin kvist till Vairas mage. Det är så det ska gå till. Här skördar man fyra månader senare.

(45)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar