Annons

Annons

Igår fick jag minsann ligga i

Förmiddagen ägnade sig min husse åt att packa och fylla i papper. Då sov jag mest. Fast efter lunch blev det fart på oss. Vi åkte en sista gång till min Pers hus och vi åkte även till Borghamn.

Detta var kanske mitt sista besök i min Pers hus. Jag passade på att riktigt gnugga in gräsmattan. På tisdag är inte huset längre vårt.

På tisdag ska de nya ägarna till min Pers hus ta över huset. Det gör man hos en fastighetsmäklare i Mjölby. Då ska man ha papper med sig med siffrorna som står på vattenmätaren. Därför åkte vi till min Pers hus för ett sista besök. Kanske åker vi dit på tisdag också, men då är ju inte huset vårt längre.

Annons

Vi hade även med oss en ampellilja, som min Per plockade ursprunget till i Budva i Jugoslavien 1984. Vi tyckte att det var en lämplig inflyttningspresent.

Från Mantorp begav vi oss sedan till Borghamn, som ligger vid Ombergs norra spets. Där finns det sedan gammalt ett kalkbrott. Kyrkan i Heda, Alvastra kloster och Vadstena slott är byggt av sten därifrån. Även ett sådant litet hus som Nationalmuseum i Tranås förort Stockholm har sitt ursprung i Borghamn. De håller för övrigt på att tillverka stenar som ska ersättas i museets fasad.

Vad vi gjorde i ett stenbrott? Vi hämtade stenen som så småningom ska bli min Pers gravsten på Heda kyrkogård. Den ska lämnas in på Tranås Stenhuggeri, där de ska sätta dit bokstäverna.

Idag är det för övrigt ingen märkvärdig dag. Det är min husses födelsedag. Den ska vi försöka passera utan större väsen. Fast han har redan fått ett telefonsamtal från min Agnes och ett fint handmålat vykort från Janina. Det får nog räcka så, tycker jag.

Hej så länge

Vaira

Flaggan fick min Per på en av sina namnsdagar, Gustavdagen. Den infaller lämpligt nog den 6 juni, som också är vår Nationaldag. Då passar det bra att få en flagga.

Här i Borghamn har det brutits sten i över 1 000 år. Eftersom Heda kyrka är byggd av sten från Borghamn, har släkten alltid hämtat material till gravstenarna härifrån. I går hämtade vi det som ska bli min Pers gravsten.

Här ligger gravstenen i bilen. Där får den ligga tills tisdag, då den ska köras till Tranås Stenhuggeri. De får sätta dit bokstäverna, så alla kan se att det är min Pers grav.

Det här fina handmålade kortet fick min husse av Janina. Det är backen upp från torget mot Kungshusen i Mariefred, som du ser. Det var ett alldeles för fin kort, med tanke på att det var min husse som var mottagaren. Janina är alldeles för snäll.

(63)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar