Annons

Annons

Intervju med en liten stackare

Myran Lotten satt på sitt strå, som hon inte att för avsikt att dra till stacken, när hon blev intervjuad av mig. Vi språkade om än det ena och än det andra. Det är så det blir, när en västgötaspets och en myra dryftar tillvaron.

Myran Lotten satt på sitt strå, som hon inte att för avsikt att dra till stacken, när hon blev intervjuad av mig. Vi språkade om än det ena och än det andra. Det är så det blir, när en västgötaspets och en myra dryftar tillvaron.

Varje dag passerar jag två myrstackar när jag ska ut i min skog. Det spelar ingen roll vilken runda jag ska gå, jag måste gå förbi stackarna. Idag beslöt jag mig för att prata med en av stackarna som bor där. Lotten föll på Lotten, som myran hette. 

Annons

De är inte lätta att språka med de där små. Dessutom kliar de. I morse var det så kallt, så det var bara Lotten som var ute. Hon höll som bäst på att bestiga ett grässtrå.

– Hej, jag heter Vaira, inledde jag mitt samtal med den lilla myran.

– Hej Vaira! Vilket fint namn du har och vad tjusig du är. Jag heter Lotten, sade Lotten insmickrande. (Fast hon har ju alldeles rätt i sak.)

– Vad gör du Lotten?

– Jag klättrar på ett grässtrå.

– Ja, jag ser det, men vad gör du annars?

– Jag är i barrbranschen.

Jag så frågande ut. Vad gör man i barrbranschen?

– Jag begriper inte ett barr, sade jag.

– Jag släpar barr hela dagarna för att bygga en större stack. Så här års är det lite som ska repareras också.

– Jasså du. Fick du några ägg i påsk? Jag fick ett påskägg av påskharen minsann.

– Ägg? Vadå fick ägg? Det är bara drottningen som får ägg, vet du väl.

– Jag är president, upplyste jag Lotten. Det är finare än drottning.

– Varför jobbar bara myrorna i din stack och inte myrorna som bor i grannstacken, undrade jag och pekade med tassen mot Lottens grannar.

– Det är bara vi som är flitiga som myror. De andra är lata. Väldigt lata.

– Lata som hussar då.

– Har du sett de som försöker bygga ett stackslott med två flyglar? Den anläggningen ligger ungefär rakt söderut jämte skogsvägen.

– Jo, det har jag sett. Varför undrar du Lotten?

– Ja, jag vill bara säga att de är malliga. Rent av högfärdiga, sade myran Lotten.

– Nu måste jag släpa barr. Roligt att träffa dig Vaira. Hej då.

– Hej då Lotten. Du kliar.

Lotten klättrade ner från sitt strå och rände iväg för att hitta ett barr för att kunna dra sitt strå till stacken.

Jag tog min husse i hans koppel och fortsatte morgonpromenaden. Det blev som vanligt den korta rundan. Det är alltid den före frukosten. Det är bråttom hem och äta nämligen.

Hej så länge

Vaira

Detta är de två myrstackar jag passerar varje dag på väg ut i skogen. Det är min stig som du också kan se. Det är i den närmaste flitiga stacken som Lotten bor. Myrorna i den bortre stacken är lika slöa och lata som min husse.

Detta är de två myrstackar jag passerar varje dag på väg ut i skogen. Det är min stig som du också kan se. Det är i den närmaste flitiga stacken som Lotten bor. Myrorna i den bortre stacken är lika slöa och lata som min husse.

Här bor de högfärdiga myrorna. En stor stack och två flygelbyggnader. Visserligen bor det en drottning där, men bara en myrdrottning. Det är ingen som kommer att tro att det är ett slott. Att jag går lite konstigt, beror på att myror kliar om de kommer på dig.

Här bor de högfärdiga myrorna. En stor stack och två flygelbyggnader. Visserligen bor det en drottning där, men bara en myrdrottning. Det är ingen som kommer att tro att det är ett slott. Att jag går lite konstigt, beror på att myror kliar om de kommer på dig.

LÄS OCKSÅ

(69)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar