Annons

Annons

Jag bor i en adventskalender

När man bor i Frankrike, så är det mycket troligt att man får bo i en adventskalender. Skillnaden mot de franska adventskalendrarna och de svenska, är att de franska är större, tjockare och sällan har 24 luckor.

Nu är det antingen kväll, eller också är det tidig morgon. Det vet man eftersom luckorna är stängda. Det skulle också kunna vara en varm sommardag med gassande sol, men det är det inte. Hur jag vet det? Det finns ju inga solstrålar! (Det är kväll, faktiskt.) Lägg märke till en annan konstig sak; det finns inga siffror på luckorna!

Den största skillnaden mellan de svenska kalendrarna och de franska, är att de svenska tar slut efter julen. De franska är mer typen evighetskalendrar. Det beror på att fransmännen öppnar och stänger luckorna lite hur som helst.

Annons

Det finns dock en huvudregel: på nätterna ska luckorna vara stängda. Så är det bestämt.

På dagarna kan man ha luckorna öppna för att släppa in ljus. Om på sommaren solens strålar är alldeles för varma, till exempel 49 grader, så har man sina kalenderluckor stängda.

Sedan kan man halvstänga sina luckor också. Det kan vara bra att göra på sommarnätter då man kanske vill ha ett fönster öppet för att få in den friska nattluften från Pyrenéerna. Eller så kan man ha dem halvöppna en solig dag så de skuggar, men ändå släpper in lite ljus. Adventsluckor på hus skyddar alltså mot kyla, värme och ljus. Visst är det fiffigt?

Fast nu till den stora frågan: hur vet man när tomten ska komma, om man håller på och öppnar och stänger luckorna hela tiden? Jo ser du, det är ganska enkelt, för det finns ett knep. Man bara tittar på adventskalendern på tv, och sedan på julafton kommer min Agnes och min Sabrina med julklappar till mig.

 

Hej så länge

Vaira

När luckorna är öppna, så fungerar mina fönster som lampor, utom på nätterna förstås. Här har jag tagit hjälp av två fönster för att lysa upp mitt paradmatrum. Hade luckorna varit stängda, så hade du inte sett något. Då hade det varit kolsvart.

Här ser du mitt palats. Allra högst upp finns det små vindsfönster. De har inga luckor alls. Våningen under har du paradgästrummet till vänster. Ett fönster har luckorna stängda och ett har luckorna öppna. Det beror på vinden. Luckorna till paradbalkongen är öppna båda två. Sedan kommer vi till flickornas rum, där vinden också delvis har stängt den högra luckan. Där nere släpper jag in ljus i matrummet och arbetsrummet. Fast det är kväll och snart är alla luckor stängda.

Grönsakshandlaren kan visa alla tänkbara varianter av lucköppning, utom helöppet. Där finns allt från helstängt till vädringsöppet. En riktig luckexpert, skulle jag tro.

(41)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar