Annons

Annons

Jag fäster blicken på skolan

Politikerna i Sverige har länge förundrats över att Sverige sjunker. Inte bara svenska kronan och sjukvården, utan framför allt resultaten i det viktiga Pisa-testet. Men Sveriges frejdige utbildningsminister Gustav Fridolin har hittat lösningen. Ett Columbi ägg (Googla på det Gustav) kan man säga. Jag har ytterligare förbättrat förslaget, så snart har Sverige världens bästa skola!

Jag skådar på förskolan i Aurignac. Hurudana resultat har de i den här skolan? Ja, det vet jag inte, men jag vet att resultaten beror på om chefen tituleras förskolechef eller rektor. Fast barnens trädgård är fin.

Vad var det då som utbildningsministern så bakslugt hade kommit på, för att kunna förmedla kunskap till de svenska barnen? Jo, förskolechefer ska bli rektorer. Detta kommer naturligtvis göra de små barnen mer vetgiriga, vilket då får till följd att de lär sig något i förskolan.

Annons

Herr utbildningsministern tycker också att det är en jämlikhetsfråga. Jämlikhet är ju delvis redan införd i förskolan. Alla som vill får vara Lucia och alla får guldmedalj vid alla tävlingar, så det är inte mer än rätt att den som vill får bli rektor.

Jag vill dock gå lite längre än Fridolin. Risken är ju nu att grundskolerektorer och gymnasierektorer blir avundsjuka. Mitt smarta förslag är att grundskolerektorer ska bli överstegeneralrektorer och är man rektor på ett gymnasium, så skulle man kunna bli generaldirektörsrektor. Fast då kanske de nya rektorerna på förskolorna blir avundsjuka igen. Det är svårt det där.

Militären och polisen har ju det kärvt med att värva folk, men om man blev polisinspektör istället för polisaspirant och alla militärer blev generaler direkt, så skulle det problemet säkert bli löst.

Tänk vilken status alla de här innehavarna av de tjusiga titlarna skulle få. Vad som dock måste återinföras för att resultatet på Pisa-testet ska åka upp i skyn, är att det återinförs obligatoriska titlar på personer i telefonkatalogen. Då kan de nya rektorerna sitta och dregla över sin nya titel och på så sätt förbättra undervisningen.

På grund av att det är +5 grader och regn här idag, så tänker jag inte nämna vädret med en enda bokstav.

Hej så länge

Vaira

Min husses farfar var minsann lärare han Något Pisa-test fanns inte och inga rektorer heller. Min husses farfar står längst upp till vänster. Bilden är från Adelövs skola utanför Tranås omkring 1905. Eftersom det inte fanns rektorer, utan på sin höjd en överlärare i Tranås, så var undervisningen totalt urkass. Överläraren brukade dessutom undervisa halvtid också.

En pappa, eller farfar eller morfar, lämnar sitt barn på förskolan. Om chefen är rektor, så kan han vara trygg, men täck om det bara är en föreståndare?

Han törs i alla fall släppa in barnet i förskolan. Kanske är det en rektor ändå? Det kanske till och med är en chefsrektor. Jag vet inte, för jag vet inte hur det är i Frankrike. Med tanke på förskolebarnens fina trädgård med blommor, så tycks det vara en rektor som chefar här.

Det är så här det slutar om man går i en förskola utan rektor. Det är precis vad den stackars dockan har gjort. Nu sitter hen där på en blöt trottoar och blir bara blötare och blötare. Min husse och jag stötte på denna misär, under vår morgonpromenad idag.

(56)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar