Annons

Annons

Jag har värsta snökanonen

Under tiden ni egoistiskt sitter i stugvärmen och gnäller hemma i mitt föregående hemland Sverige över vädret, så tänker ni inte på att det finns de som har det värre. Här i Aurignac har vi det så kallt så du kan inte tro. Dessutom vräker snön ner och stoppar all verksamhet.

Huvudgatan (=min gata) i min stad kantas av insnöade bilar. Trafiken står alldeles still. Detta kan kanske bero på att alla bilar är parkerade. Tittar du riktigt noga, så kan du se massor av snö på vindrutan på min bil.

Sitt du i ditt varma hus och klaga. Eftersom vi har det så kallt och franska hus är så kalla och dragiga, så har jag det knappt 22 grader inomhus. Ute ska vi inte tala om. Drivorna på min gata är snart centimeterhöga om snökanonen fortsätter skjuta snöflingor och drivbildningen fortsätter som hittills. Här kan man prata om katastrof. Jag såg själv, under min morgonpromenad, fyra snöflingor för sig själva och tre i klunga.

Annons

– Jag förstår inte varför SMHI håller på och bygger snökanoner, sade min husse förståndigt. Han hade hört det på tv, nämligen.

– Varför inspireras så av USA, så man tror att allt kan lösas med våld och vapen? Låt det bara snöa som vanligt utan kanoner, så skulle nog allt bli bra, fortsatte han filosoferandet.

– På min tid (=i princip förhistorisk tid), tillade han, så nöjde vi oss med att bygga snölyktor och snögubbar. Det gick så bra så. Dessutom hade vi en snösväng som tog bort snön.

Jag är alltså lite arg på SMHI, som bygger snökanoner över Östersjön och skjuter ända ner till oss i Aurignac. Vi ska ha vår nu. Inte snö.

Om du inte tror mig när jag säger att vi har katastrof, så kan du se på bilden på vädret på min husses telefon. Där ser du sanningen! De övriga bilderna kan du bortse ifrån.

Hej så länge

Vaira

Precis tomt. Inte en bil är ute och kör. Det täta snöfallet gör att vi inte kan se Rue Saint-Michel längre bort än till torget. Det kan även bero på att gatans uppförbacke börjar luta nedåt där.

Affärslokalerna är mörka. Det är troligen omöjligt att ta sig till sin sybehörsaffär idag för ägarinnan. I vilket fall som helst, så var hon inte där lite efter 8.30. Du förstår själv hur jag har det.

De stora fönstren på Aurignacs ståtliga biograf lyste svarta i det djupa mörkret, som de tjocka molnen och myckna snöandet orsakade. Det blir tydligen ingen bio idag för Aurignacborna. I alla fall inte på morgonen. Illa.

När jag morgonpromenerade på Plommonstigen, så stannade jag då och då för att lyssna på rop om hjälp. Kanske det fanns en fallen dam att rädda igen? Man kan aldrig veta.

Du ser själv att jag inte ljuger. Det är -4 och snöfall. Dessutom blåser det säkert full orkan, om inte lite till. På lördag ser du att det är lite mer normalt lokalt väder. Du ska veta att det är i skuggan det ska bli +17, i solen känns det mycket varmare. Då blir det t-shirtväder, som min husse säger.

(53)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar