Annons

Annons

Jag har visst en egen höst

Stackars Vaira som har det så varmt på dagarna. Över 20 grader varenda dag. Hon får ju aldrig någon höst. Nu behöver du inte tycka så. Hösten här i Aurignac går efter almanackan, och inte efter termometern.

Ser du mig, där jag så elegant hoppar fram i det höga gräset? Man måste hoppa om gräset är både vått och högt. Du ser också röda löv på marken. Det betyder att det är höst.

Gluttar man lite försiktigt på väderprognosen idag, så ska det bli 25 grader varmt. Att sitta och kvällsmysa och titta på stjärnorna på balkongen vid åttadraget går alldeles utmärkt, då det fortfarande ska vara 18 grader. Men trots det, så har jag höst.

Annons

Träden här blir sällan gula, röda och bruna. Nej, här hymlas det inte. Löven går från grönt till brunt, för att sedan bara trilla av. Inget fåneri här inte.

Fast en del växter blir röda. Ett exempel är det här totalt vilda vinet, som klättrar här och där på väggarna. Det är grönt på sommaren och illrött nu. Ganska tjusigt, om jag får säga vad jag tycker.

En annan höstgrej är att gräset är vått på morgnarna. Det innebär att jag inte bara blir våt om tassarna, utan om magen också. Inte fullt så trevligt.

På torget har de börjat sälja vinterblommor, sådana du ska ha i dina balkonglådor under vinterhalvåret. De påminner ganska mycket om de som vi planterar på våren. Det kan bero på att det nog är lite varmare vintrar här, än i Tranås eller Dångebo, där jag vanligtvis brukade bo innan jag flyttade hit.

Så nog är hösten här, om än inte lika påtaglig som den var när jag bodde i Hätte.

Hej så länge

Vaira

Lite grönt, lite gult, lite brunt, lite rött. Det är så hösten ser ut i Aurignac. Även när man tar sig en skogspromenad, så kan man se min stad då och då. Än så länge är det mesta grönt, men på marken, som man inte ser här, ligger det massor med bruna löv.

När solen kommer på morgonen, så avdunstar daggen som ligger på träden. Det ser nästan ut som skogen brinner, men det gör den inte. Ser du att vi har palmer istället för granar? Har man julpalmer här istället för julgranar?

För att undvika att bli alldeles dyngsur, så är det bästa att lyfta på tassarna ordentligt när man går. Det är bättre framåt eftermiddagarna. Då finns det inget blött kvar i gräset och då kan man gå som vanligt.

Det här vinet som klättrar uppför de flera hundra meter höga murarna, är alldeles vilt. Det är därför somliga av  ortsbefolkningen (=min husse) kallar det för vildvin. Nu har bladen blivit illröda på ganska många ställen. Tjusigt! I somras var de gröna.

På torget kan man nu handla vinterblommor. De som de inte lyckas sälja innan jul, exporteras nog till Sverige och säljs som vårblommor. Ser du alla bruna löv på marken?

(75)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar