Annons

Annons

Jag kanske hade nästan fel

Det har väl aldrig hänt förut, men det hände nästan den 25 oktober. Jag kan lika bra erkänna nu när det blev som det blev. Jag hade nästan fel. Inte helt fel, bara nästan. Hade jag haft helt fel, så hade det varit för första gången.

Detta är ju precis inte någon extra vacker vårflicka. Nej det är en extra vacker höstflicka. Det kan man se på löven och på termometern som just nu (09.43) visar på 6 grader. Men att jag hade fel, när jag sade att det var vår, så långt vill jag inte gå.

Vad hände då den 25 oktober, alltså för bara två veckor sedan? Jo, jag utropade den allra första vårdagen. Det var ju delvis rätt, eftersom det hade varit ganska kallt här i Aurignac, men så helt plötsligt kom värmen tillbaka. Det var över 2o grader i skuggan och väderlekstjänsten hade minsann utlovat ännu varmare väder. Har det varit ganska kallt och sedan blir ganska varmt, då är det vår. Några dagar senare var det till och med över 25 grader.

Annons

Nu hade jag ju inte räknat med att våren skulle bli så infernaliskt kort och direkt följas av en vinter. Vi har faktiskt haft frost här och jag har fått sätta på värmen i mitt palats. Inte så kul.

Löven trillar av från träden i rask takt och de enda frukter man kan nalla nu är valnötter. Både min husse och jag tycker att de är goda. Fast man måste ta hem dem, för att knäcka dem. Det är inte ofta folk har med sig nötknäppare ut på promenader. Å andra sidan kladdar nötterna inte fickorna, som fikon gör.

Idag när molnen lättade lite, så kunde man se att det har kommit snö på topparna på bergskedjan jag upptäckte. Jag pratar alltså om Pyrenéerna, som jag döpte alla bergen till. Jag har sett att de redan är inritade i kartböckerna och med rätt namn.

Då vi alla vet, att det är om vintern det kommer snö, så är det snarare vinter än vår vi har nu. På vintern kommer tomten och då får man tuggben och extra mycket fördisk om man heter Vaira. Om man heter min husse, så har man inte gjort sig förtjänt av något tuggben, så han kommer bli utan.

Hej så länge

Vaira

Är inte detta en typisk vårbild? Flickan sitter på gatan och läser sina läxor och passar samtidigt på att sola. Det är därför hon har på sig sin fina vårklänning. Den här bilden togs i över 20 graders värme för bara två veckor sedan. Jag hade alltså inte fel. Det var vår.

Typisk höstdimma i Aurignac. Eller kanske till och med vinterdimma. Låt dig inte förledas av palmerna. Det är jättekallt här, tycker både min husse och min Agnes. Stora vinterjackan, som min husse fyndade i en flyttlåda häromdagen, har redan kommit väl till pass under våra morgon- och kvällspromenader.

Tittar du noga, så ser du att det är snö på topparna på bergen jag upptäckte här. Här är det ju inte precis bergen ligger, men de syns härifrån. En del av dem du ser ligger i Spanien. Fast du ser väl att det är snö på dem? Dit får man åka, om man har en dragning åt att åka skidor. Det har varken min husse eller jag.

Typisk vintersol på min gata Rue Saint-Michel. Du kan se det på den långa skuggan efter mig. Om du undrar var jag bor, så är det tvärs över gatan vid de gula träden. Jag står ju precis utanför stadshuset, som du kanske förstår. Lägg märke till den täta trafiken av parkerade bilar.

(44)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar