Annons

Annons

Jag skäms över att vara svensk

Sverige har en lång tradition att sprida tjusiga seder över världen. Ta bara det svenska smörgåsbordet, som brukar resultera i riklig fördisk. Det finaste av allt svenskt är västgötaspetsen. Idag är det dock IKEA, som dyker upp med sina blågula varuhus varthän man kommer, till exempel till Toulouse eller Montreal, som representerar Sverige och det svenska.

Detta är allt i köket. Tre kartonger, en stor med en diskbänk i, en liten med en kran i och en mindre strömgrej i. Det fick min husse köra hem själv, för annars riskerade det att ta slut och försena hela bygget. Resten av kartongerna kommer den 16 augusti. De som ska montera köket kommer – ja, det kan man inte veta.

Vad man då kan fråga sig är om det verkligen är svenskt att få sitta i telefonkö i minst en halvtimme? Ja, det är det verkligen. Är det då svenskt att lova en sak och sedan strunta i det? Nej, det är det knappast. I Toulouse har dock IKEA assimilerat sig så väl, så de har anammat franska seder och bruk.

Annons

Ta mitt kök i vardande. Först när vi var där och planerade och beställde köket den 13 juni, så skulle det komma hit och monteras i början av augusti. (Då skulle också mitt hus vara färdigt sedan en månad tillbaka.) Innan kontraktet och betalningen kunde ske, så skulle en av IKEA betrodd person komma och mäta mitt kök. Min Sabrinas mätningar stämde förstås. Personen ifråga kom ett par timmar efter utsatt tid den 30 juni. Efter ett par dagar skulle han höra av sig. Ett par dagar motsvarar 25 dagar i Frankrike, fast först efter ett par telefonsamtal.

I fredags var vi så i Toulouse och hälsade på i varuhuset, för en sista kontroll och betalning.

Oj, oj, oj. Ni har inte beställt någon arbetsbänk, sade mannen som min Agnes och min Sabrina talade med. Det måste innebära att det papperet vi hade att vi hade beställt just en arbetsbänk i fin sten, inte var en beställning. Mannen fick nu rådgöra hit och dit. Detta skulle försena leveransen någon månad.

Vid närmare granskning av ritningen, som var gjord på IKEA, så visade det sig att det inte gick att ha sten. Avståndet mellan vägg och spis var inte tillräckligt bred ut hållfasthetsskäl. Nu blir det en träarbetsskiva istället. Så kan det gå.

Den fina kranen, som min Agnes och min husse hade valt, hade utgått ur sortimentet och var slut. Istället blir det en annan fulare kran. Om vi ville ha leverans före september, så måste vi köpa diskbänken med en gång. De hade bara fyra kvar och nya är inte på ingång förrän september.

Vill vi vara säkra på att få köket inom historisk tid, så måste vi få det levererat den 16 augusti. När den betalda monteringen kommer att ske, är lite mer osäkert. Kanske slutet av augusti. Fast jag tror att vi får vara glada om vi har köket monterat och klart till jul.

Nej IKEA, jag skäms över att det är ni som är synonymt med Sverige. Annat var det på vikingatiden. Då hade man respekt för svenskarna och de hade för vana att komma tidigare än vad folk trodde.

Hej så länge

Vaira

Nu har nästan min Agnes gett upp efter alla motgångar. Min Sabrina börjar härskna till. Över en och en halv timme tog det att försöka få ordning på beställningen. Det blev ändå inte som vi, med hjälp av IKEA, hade planerat. Så kan det vara på IKEA.

IKEA-farbrorn försöker hitta en lösning på sin skärm under tiden som min Sabrina och min Agnes konsulterar varandra. Jag ligger i min bur i parkeringsgaraget och väntar.

Här är det man går omkring och väljer ut hur man vill ha det i sitt kök. Fast välj inte så noga, för det blir ändå inte det kök som du har blivit utlovad.

Inte ens köttbullar med potatis klarar IKEA i Toulouse av. Frites och köttbullar? Vad är det för fel med kokt potatis utan massa onödigt fett? Vart tog den svenska stoltheten vägen? Vad säger Ingvar Kamprad?

Det var inte stoj och glamman, när mina flickor åt efter att ha konsulterat köksavdelningen. Jag väntade i bilen, under tiden som de övriga vräkte i sig. Som tur var så slank det ner några köttbullar till mig i en svart påse, som min husse av en händelse hade med sig. Så lite lyckat var besöket på IKEA. Daim-tårta fick jag ingen.

(111)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar