Annons

Annons

Jul enligt Aurignac-traditionen

Vi firade vår jul här i Aurignac helt enligt den gamla traditionen som alltid har varit här ända sedan tidernas begynnelse. Tiderna begynte den 21 maj 2017, för det var då jag flyttade hit. Så våra traditioner här är ganska nya, skulle jag vilja påstå.

Det är med fördisken jag firar mina stora triumfer under julen. Jag har redan betat av de stora bitarna av skinka, köttbullar, Jansson och jag har nu övergått till finliret. Det är gott med jul.

Detta är en jul enligt en gammal tradition som vi har haft här i Aurignac varje jul vi har bott här.

Julaftons morgon stiger vi upp 04.47, för vi måste städa hjälpligt. Sedan ska julklappen till min Agnes och min Sabrina, tillverkas färdigt. Bordet måste också dukas, men frågan är om mina flickor kommer till frukost, eller rejält försenade.

Annons

Naturligtvis måste jag ut och gå och få frukost vid vanlig tid. Sådant får man inte missa bara för att det är julafton. Med tanke på att min husse inte vet om det ska ätas frukost eller inte, så får han nöja sig med lite juice, ett par koppar kaffe och fyra piller.

Runt klockan tolv kom min Sabrina och min jag-sade-aldrig-att-jag-skulle-komma-på-morgonen-Agnes. Som det alltid har gjort varje julafton i Aurignac, så uppstod det en animerad diskussion mellan min husse och min Agnes om ankomsttiden. Fast alla var överrens om att det var hög tid för det traditionella Aurignacjulbordet. Särskilt var jag överrens.

När det var klart, så tog vi den traditionella julaftonspromenaden. När vi kom hem, så tittade alla på den traditionella julaftonsfilmen The Holiday. Helt enligt traditionen, så somnade min husse redan i början.

Efter en kort promenad med flickorna i parken, så var det tomtedags. I Aurignac så brukar det vara min Agnes som är tomte.

Choklad, smörgås med gott pålägg inmundigades i stort sett hela tiden. Eftersom min familj i Seattle inte var här, så Skapade vi till varandra. På så sätt träffades vi ändå. En gammal fin tradition. Sedan var det läggdags.

EN JUL ENLIGT AURIGNAC-TRADITIONEN

  1. Julstädning: Dammsug snabbt. Torka av golven med såpvatten, så det luktar rent. Torka gärna av elementen med Vim. Se till att ha svag belysning.
  2. Julbord: Skinka och sill från IKEA. Köttbullar och rödkål och Jansson, kan man göra själv, likaså risgrynsgröt. Mycket mer behövs inte. Bröd förstås. Det måste man baka själv, för i Frankrike finns inte rätt bröd.
  3. Tomte: Vi chansade inte på att tomten skulle hitta oss, så vi hade en egen, en min Agnes. Tomten har med sig värdens godaste tuggben från Hjo (tack igen), jättegoda tuggpinnar från Toulouse och tre rekorderliga märgben från Aurignac. Dessutom hade han med sig ointressanta fina vinglas till min husse och en vinvakumpump. Min Agnes och min Sabrina fick ett skåp, som de redan har fått och en bänkdiskmaskin. Dessutom var det helt i önödan en present till katterna.

Nu vet du ungefär hur traditionen är här i Aurignac

Hej så länge

Vaira

Ett raskt hopp framåt. Detta är frukostbordet, då det ska serveras risgrynsgröt och croissanter precis som traditionen bjuder. Den bilden är med, för att du ska se hur julfint vi hade det.

I palatsets köt fick man ta maten enligt en gammal tradition från Aurignac. Kalla grejer står på bordet, som du ser. Borta vid flickorna finns det varma. Flera gånger föll det ner mat till mig. Så är det på jularna.

Promenadvägen för att piggna till efter julmaten, är som alltid grusvägen. Först går man igenom hela min stad och sedan går man runt om. Det blir sådär tre kilometer. Ständig uppförsbacke förstås.

Halvvägs på grusvägen finns det vilobänkar. Jag visar Agnes mitt trick hänga i framtassarna och upphäva tyngdlagen. Jag skojar bara. Egentligen hoppar jag upp för att sitta jämte min Agnes. Jag är fångad i flykten, som vi brukar göra på julafton.

Dagen efter julafton kommer tomten till barnen och västgötaspetsarna i Frankrike. Under kvällspromenaden såg vi flera stycken som hängde beredda utanför fönstren.

(78)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar