Annons

Annons

Julia första Sverigebesöket

När min Agnes kom igår, så hade hon släpat med sig sin kusin Julia, som besöker min Agnes och min Sabrina i Toulouse. Julia och min Agnes har varit kusiner ända sedan Julia föddes faktiskt. Nu tyckte min Agnes att det var dags för Julia att få se stora världen, att få se Aurignac och mitt palats där.

Min Agnes kusin Julia var och besökte mig igår. Hon blev så imponerad av mitt palats. Jag var extrasnäll och lät Julia provsitta min säng. Julia tyckte det var så praktiskt med ett kombinerat sovrum, arbetsrum, vardagsrum och kök. Det är precis som ett studentrum i Uppsala, tyckte Julia. Fast större.

Normalt sett så bor Julia i en av Tranås förorter, Uppsala. Hon har bott där i hela sitt liv, så det måste vara roligt för Julia att komma ut i stora världen (=Aurignac). Visserligen har hon och min Agnes bott tillsammans i Toulouse i ett år och Julia bott själv i ytterligare två år. Trots det hade hon aldrig varit i Aurignac förut.

Annons

Jag började med att visa mitt palats för Julia.

– Oh, vilket ståtligt matrum, sade Julia när jag visade henne mitt matrum.

– Så chickt med en byggnadsställning mitt i rummet istället för ett matbord!!

Jag påpekade att det inte ska vara så, att det är under renovering.

– Va? Ska det bli ännu finare? Kan det vara möjligt?

– Det här är nog det stiligaste kök jag sett i hela mitt liv, utropade Julia, när jag visade henne mitt kök.

Efter att jag hade berättat att det ska sättas in skåp, spis, ugn, kylskåp och en diskbänk till min husse, så blev hon än mer imponerad.

– Så praktiskt att ha alla möbler och saker i bara två rum, tyckte Julia när hon kom in i mitt blivande arbetsrum. Tänk, vad lättstädat huset blir om det inte står massa saker här och där.

Efter att jag förklarat att det är tänkt att sakerna ska placeras här och där, så blev Julia lite fundersam. Jag tog henne till min park.

– Men det är ju en slottsträdgård, med en palm och allt.

Där fick jag rätta Julia igen. Det är ingen slottsträdgård, det är en palatspark. Det är skillnad det.

Naturligtvis ville jag också visa min stad Aurignac, Frankrikes nya huvudstad.

– Det är ju lika fint som Visby, fast med höga berg vid horisonten istället för hav!

Finare, rättade jag. Mycket finare. Så slängde jag ut mitt trumfkort. Jag tog sällskapet till slottet. Julia kunde konstatera att det minsann är annat än Uppsala slott.

Efter en delikat måltid på restaurangen, var Julia så full av intryck att min Agnes var tvungen att ta henne tillbaka till Toulouse.

Ja, se det blev en dag för min Julia att minnas. Jag hälsar henne tillbaka till mitt palats när det är färdigt. Då kommer hon säkert att falla i trance.

Hej så länge

Vaira

Stålkonstruktioner som innertak och plast på golvet var något som imponerade på Julia. Jag lät min fotograf ta den här bilden, så Julia kan ta med sig idén hem till Uppsala. Du ser också mig och min Agnes tillsammans med Julia.

Julia och min Agnes efter att de hade varit uppe i slottstornet i Aurignac. Hussar och västgötaspetsar fick absolut inte bestiga det höga tornet, då det kunde vara farligt för dem. Särskilt för hussar. Flickorna kunde dock berätta vilken fantastisk utsikt det hade varit över berg och djupa dalar ända in i Spanien.

Julias besök avslutades på min favoritrestaurang. Visst Julia delade med sig lite till mig, men frikostig var hon inte. Då var min Agnes desto bättre när det kommer till den biten. På restaurangerna i Uppsala har man inte utsikt över Pyrenéerna. Det har man i Aurignac, som du ser.

(76)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar