Annons

Annons

Kallt och dragigt i franska hus

Med anledning av att det är ett år sedan köpet av mitt palats blev klart och att jag har bott här ett halvår, så är det dags för en summering. Innan jag flyttade hit fick jag massor av fakta av vänner och bekanta. Nu har tiden kommit då det kan vara bra att sätta de sanningarna till mina egna erfarenheter.

Detta är mitt kalla och dragiga palats. Fönsterluckorna i paradgästrummet och min Agnes och min Sabrinas sällskapsdel är stängda. Det gör att värmen stannar bättre, blåsten i rummen avtar och så blir det mörkt också. I matrummet lyser det och luckorna är öppna. Snart är det nämligen frukostdags. Jag skojar bara. Det är inte blåsigt inne i huset.

Jag ska börja med franska hus. Det jag visste innan jag flyttade hit, var att franska hus var kalla och dragiga. De var omöjliga att värma upp på vintern och på sommaren var de på grund av värmen omöjliga att vistas i. Det hade jag många sanningsvittnen som berättade det för mig innan jag flyttade. Jag skulle få lida när jag bodde här i mitt palats både sommar och vinter.

Annons

Hur har då mitt franska palats varit? På sommaren var det vissa veckor 39 grader ute varenda dag. Naturligtvis blev mitt palats varmt, men med hjälp av skuggande fönsterlucker och nästan metertjocka stenväggar, så steg aldrig innetemperaturen över 26 grader. Och då pratar jag Celsius. Så var det på sommaren.

Hur är det på vintern då, undrar du kanske? Jo tack, det är ganska bra. Det utlovade draget har lyst med sin frånvaro. Det enda dragiga stället var vid den gamla k-märkta ytterdörren, men det är nu åtgärdat med tätningslister och ett tjockt sammetsdraperi på insidan. Ingen blåst därifrån längre. Alla fönster är utbytta till isolerglasfönster och dörren till balkongerna och palatsparken är nya och välisolerade.

Är det då inga problem med värmen? Jo, visst är det så. Alla element fungerar inte. Kranarna har väl satt sig på något sätt. Termostater på elementen finns inte och pannan går inte att shunta. Det gör att det är svårt att få det tillräckligt kallt i huset. Rummen utan element, t ex mitt arbetsrum, håller trots elementbortfallet 19 grader. De andra blir gärna över 20 grader. Så varmt hade vi aldrig i Hätte där jag bodde innan. Om det dessutom blåste från sjön, så fläktade det friskt vid matbordet och temperaturen sjönk till 14 grader sådär. Fast det var ett svenskt hus med svenska treglasfönster renoverat av svenska jättedyra fuskande hantverkare på 80-talet.

Hantverkare är dock ett problem även i Frankrike. Nu har vi försökt få hit rörmokaren i fem veckor, för att fixa de trilskande elementen. Han kan kanske också berätta hur pannan fungerar för min husse. I sommar ska nog min husse sätta termostater på elementen, så att jag kan få jämn värme i mitt palats.

Min empiriska forskning har kommit fram till att franska hus är varma, dragfria och väldigt sköna att bo i. Nu vet ni det. Tidigare uppgifter med kalla och dragiga hus, må revideras. Det gäller inte franska hus, utan det är svenska hus som är av den typen.

Snart ska jag berätta för dig hurudana fransmännen är.

Hej så länge

Vaira

Detta tjusiga sammetsdraperi lät jag sätta upp vid min ytterdörr. Den var långt från tät och trösklar är ett okänt begrepp i Frankrike. Fast nu har det blivit stor skillnad i min paradkorridor, ska du veta.

Min husse har roat sig med att sätta upp en inne- och utetermometer vid dörren. Inne är det 21,8 grader ser du, trots att elementet bara är varmt högst upp. Mellan dörren och draperiet är det 12,2 grader. Yttertemperaturen var 4 grader när bilden togs. Du ser vilken nytta draperiet gör. I sommar åker det ner.

Jo, det är varmt och skönt i min paradkorridor. Jag kommer från köket, för att känna efter om det är komfortabelt att vistas i korridoren. Ja, är mitt absoluta och ärliga svar.

I min tv-salong kan bara ett av elementen vara på då och då. Det rummet är som en termos. Fast väggarna är tjocka och välisolerade, liksom taket till balkongen. Det gör att rummet är svalt på sommaren också, bara man stänger dörren.

(76)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar