Annons

Annons

Leve vårt kära nordiska mörker

En Vaira (=jag) på väg ut på en kvällspromenad. Se vad fint mitt halsband lyser i mörkret. Lampan på vedboden lyser upp alldeles tillräckligt. Det behövs ingen sol.

Det är vårdagjämning idag. Det innebär, säger de lärde, att solen går upp och ner samtidigt. Hos mig är samtidigt 05.57 och 18.17. Dag och natt är lika långa, det vill säga 12 tim 20 min och 11 tim 40 min. Vårdagsjämningen är alltså fake news. Man kan aldrig lita på vetenskapen och pressen.

Annons

Nu börjar snart den besvärliga tiden då solen skiner när man både vaknar och går och lägger sig. Det är väldigt besvärligt. Vad ska jag då ha mitt fina blinkande halsband till?

Nej, tänk på vintern. Då får jag ta med mig min husse på en morgonpromenad i en alldeles mörk skog. Efter mig släntrar min husse med sin ficklampa, som han är så stolt över. Samma sak händer när vi tar den viktiga föremiddagspromenaden.

Fast mitt på dagen, så skiner kanske solen. Det är då vi passar på att ta långpromenaden. Den brukar ta upp till en timme. Då kan det vara bra att det inte är mörkt. Man måste spara på batterier också.

När det är sommar och ljust jämt, så är det svårt att veta när man ska gå upp. Det är minst lika svårt att veta när det är dags att lägga sig. Man får chansa hela tiden.

Nej, tacka vet jag ett rejält mörker. Ta och passa på nu och njut av mörkret när det ännu finns kvar. Snart är det sommar och då är det försent.

I min nya stad Aurignac (där det är +18C idag) har min husse lovat, att det ska vara rejält mörkt på nätterna. Det ser jag fram emot.

Hej så länge

Vaira

Hade det varit ljust, så hade du inte sett mitt blinkande halsband, även om jag hade haft det på mig. Jag springer lite på gräsmattan mot vägen, om du undrar var jag är.

Alla som kommer hit säger: ”Oh, vilken fin utsikt över sjön du har Vaira. Den skulle jag vilja ha!” Fördelen när det är mörkt, är att ingen behöver vara avundsjuk. Sjön syns ju inte.

Det här är en Vaira (=jag), som tar mig en promenad på min väg i mörkret. Man der tydligt att mitt fina halsband blinkar. Det är därför det ser ut som en morsesignal. Finare än så här kan det nog inte bli.

Mitt rivningshus och min Agnes lekstuga på natten. Jag står vid den där busken man inte kan stava till. Ytterlampan på gästhuset lyser upp min Agnes snödroppar så fint. Nu vet du att de finns även på natten.

(45)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar