Annons

Annons

Min Agnes liv efter diplomet

För bara några veckor sedan kunde en stolt min Agnes mottaga ett diplom på latin, att hon efter fem års läsande i olika böcker och skrivande en tjusig uppsats på franska, var expert på djur i diken. Vad har då detta läsande lett till för arbete här i Frankrike?

Det här är säkert precis vad min Agnes hade drömt om, när hon påbörjade sina studier om djur i diken för fem år sedan. ”Tänk, att få ta på sig en skyddsoverall för att arbeta i min pappas (=min husses) hus i Aurignac tillsammans med Vaira”, hoppades nog min Agnes.

– Det är på tiden att du skaffar dig ett hederligt och rejält arbete, sade min husse till min Agnes. Jag, som är hederlig och rejäl, tyckte också att det var en bra idé.

– Vad skulle det vara för något hederligt och rejält i så fall, undrade min Agnes.

Annons

– Du kan ju alltid hjälpa mig med renoveringen av Vairas palats i Aurignac. Det är vad jag kallar ett hederligt och rejält arbete, sade min husse till sin förväntansfulla dotter.

– Du ska få hyfsat betalt också (=riktigt dåligt betalt), tillade min husse till sin fattiga och arbetslösa dotter.

Min Agnes accepterade utan längre betänketid skambudet (för att undvika att svälta ihjäl). Den stora fördelen med att min Agnes arbetar här, är att jag träffar henne varje dag.

Vad gör då min Agnes för något hederligt och rejält? För det första är hon tolk. Min husses franska inskränker sig till att han säger ”Bånnschor mössjö” eller ”Bånnschor madamm” till ortsinvånare vi möter när vi är ute och går. Ibland vill Aurignacborna språka lite med min husse, men de ger snart upp. Vill han säga något till hantverkarna, så är det stopp. De pratar franska och husse pratar inte franska, så det går inte så där vidare värst bra. Eller inte alls, skulle jag vilja säga. Då är det bra att ha min Agnes.

Sedan rapporterar min Agnes till min Sabrina vad som har hänt i renoveringen, men framför allt vad som inte har hänt. Då skriver min Sabrina arga brev till byggmästaren. Då kan det blåsa till ett par dagar, men sedan blir det stiltje igen.

Sedan har min Agnes bestämt vilka färger de olika rummen ska ha. Efter min Sabrina hade godkänt de olika färgerna min Agnes valt, berättade de för husse hur huset skulle målas. Min Agnes har också valt ut kakel och klinkers till badrummen. Det blir också troligen bra.

Sedan har min Agnes och min husse varit och köpt handfat, toalettstolar och ett badkar. Jag behöver inte badas i det, vill jag bara påpeka.

Igår var både min Agnes och min husse i farten i den minst sagt skräpiga vinkällaren under matsalen, som delvis är uthuggen ur berget. Jag fick inte vara med. Där fanns massor med spindelväv och gamla kartonger och hundratals flaskor. Alla tomma.

Min Agnes huvudsakliga sysselsättning är dock att gosa med mig. Det är hon riktigt bra på.

Hej så länge

Vaira

 

PS Ursäkta att det är glest mellan mina inlägg. Min husse har ännu inget Internet. Det är elektrikern som ska dra de kablarna, men först måste de som sätter upp innertak vara färdiga och rummen målade. DS

Jag, min husse och min Agnes tyckte att det behövdes skyddskläder, när de skulle röja i den blivande vinkällaren. Resultatet av gårdagen var sju säckar med gamla kartonger och annat skräp. Nu är det bara de tomma flaskorna kvar som ska slängas. All spindelväv i taket hamnade i dammsugaren. Ser du att källaren delvis är huggen ut ur klippan?

Min Agnes var inte bara med och valde ut badrumsmöbler, hon fick sätta ihop dem också. Fast där hade hon god hjälp av mig, förstås. Man kan säga att jag var handledare och kontrollant.

Vilken färg ska de olika väggarna ha? Ja, se det är en uppgift för en Agnes, nämligen min Agnes. Fast min Agnes val ska först godkännas av min Sabrina, innan resultatet av valet kan presenteras för min husse.

Min Agnes huvudsakliga och viktigaste uppgift i renoveringsarbetet, är att se till att jag trivs. Det är inte alltid så lätt, för ibland, under korta perioder, hamras det och snickras det så det står härliga till. Min Agnes är duktig på att få mig att trivas, som du ser.

(86)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar