Annons

Annons

Minnesstund och fest på torget

Jag är precis hemkommen från en mindre utflykt (250m) till torget. Där hölls det en minnesstund för de som kom från Aurignac och hade stupat i krigen. Minnesstunden avslutades med en mindre fest, förstås.

Idag fick jag vara med, både på torget och under bordet. Som väntat skötte jag mig exemplariskt. Jag höll mig intill min husse hela tiden, för annars vet man aldrig vad han hittar på.

Som vanligt började det hela lite för sent. Brandkåren var där i sina fina uniformer, men även borgmästaren. Han var för dagen iklädd inte bara kostym, utan även ett brett band i de franska färgerna.

Det var borgmästaren som började, med att läsa ett tal. Sedan tog brandchefen över kommandot. Små barn fick lägga ner kransar vid monumenten, en från Aurignacs stad och en för samma stads festkommitté.

Annons

På brandchefens order, spelades en fanfar för att hedra de stupade som följdes av en tyst minut. Jag satt still hela tiden.

– La Marseillaise, sade brandchefen med hög röst. Då började genast orkestern att spela just den nationalsången. De i uniform gjorde honnör, övriga höll sig ganska lugna, så även jag.

När musiken var slut, så blev det lite mera lössläppt. Folk började prata med varandra och de närvarande barnen sprang runt och delade ut muggar med sangria. Jag fick nog en också, men min husse tog den. Sedan kunde man köpa tappas för en billig penning. Den var god.

Därefter gick vi hem, så jag kan lämna en alldeles färsk rapport från Aurignac.

Hej så länge

Vaira

En fanbärare, barn med kransar, en borgmästare med band, några damer och delar av en brandkår marscherade fram till monumentet över de stupade. Det var så minnesstunden började.

Det var barn som lade ner kransarna vid minnesmärket. Det hela var väldigt högtidligt. Är det månne en stolt mormor eller farmor, som står där och filmar?

Bormästaren läste upp dagens tal. I bakgrunden står brandmännen i enskild ställning. Det är inte så lite militär över brandkåren här. Några poliser har inte Aurignac, men det statliga gendarmeriet finns här, men de är som sagt inte kommunala.

Fanfar till minne av de stupade. De i brandkåren som får ha en mössa, gör honnör.

Nu spelas La Marseillaise. Till och med barnen står alldeles stilla. Ser du farbrodern med den röda mössan som gör honnör? Mer om honom sedan.

När nationalsången var färdigspelad blev det jobbigt för barnen. De fick dela ut plastmuggar med sangria till alla som varit där under ceremonin. Dock vet jag en västgötaspets som blev utan.

En gammal krigsveteran finns det ännu kvar i Aurignac. Vad han heter och varför han har fått fyra medaljer (en syns inte), vet jag inte. Fast på en medalj står det Algeriet. Han ser sammanbiten ut inför ceremonin.

(45)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar