Annons

Annons

Mystik och äventyr med Agnes

Det var en gång en damm. I den dammen bodde det fiskar och säkert andra djur också. Sedan, utan någon som helst förvarning, så fanns det två dammar. Hade dammen förökat sig genom delning, liksom en amöba? Jag har kanske, genom min spetsforskning, löst gåtan och fått ett möjligt svar.

Förundran var stor hos min Agnes när hon beundrade den vänstra dammen. Den hade ju inte funnits där förut. Dammarna är så fiffiga, så att det rinner vatten från berget över ner i den vänstra dammen. Sedan fortsätter det till den högra dammen, för att sedan tränga in sig i ett rör som leder ner i skogen på andra sidan vägen. Men var hade dammen varit under hela sommaren?

Det är på det sättet, att när jag tar med mig min husse, eller min Agnes, eller kanske Charlie om han är här, på en promenad på min regnskogsstig, så har man sedan urminnes tider (=maj) passerat EN damm. I den dammen fanns det fiskar i somras. Sedan tog fiskarna bara slut. Mycket märkligt. Antagligen har de flyttat till någon annan damm, eller till ett akvarium. Vem vet?

Annons

Vad jag däremot vet är att en damm plötsligt blev två. Förut fanns det bara en damm. Det är den som heter högra dammen idag. Men var hade den vänstra dammen varit hela sommaren? Hade den kanske varit i Båstad? Eller Västerås? Min husse, min Agnes och jag har funderat mycket över detta till synes olösliga problem. Fast det syns inga spår efter någon flyttning. Det ser inte heller ut som att dammen skulle vara nybyggd. Vad är då lösningen? Jo, anser jag, den vänstra dammen var alldeles igenväxt. Den syntes inte, eftersom naturen hade tagit tillbaka det någon hade gjort. Nu verkar det som om någon, eller några, har rensat dammen från massor med växtlighet. Helt plötsligt finns det nu två dammar. Jag undrar om det kommer finnas fiskar i båda dammarna i sommar. Vi får väl se.

Jag kan också berätta att på samma promenad upptäckte min Agnes och jag ett av grönska gömt hus. Det var ett riktigt sagoäventyr. Vi passerade under ett stängsel och trängde oss igenom en tät och taggig växtlighet. Och där, var fanns där? Jo, vi hittade ett slott. Visserligen inte större än vedboden jag hade där jag bodde förut, men ändå. Alla hus som är övervuxna av taggiga rosor är slott, och inne i dem ligger en prinsessa och sover. I det här slottet hittade vi bara ett par brädbitar. Någon hade nog redan hämtat prinsessan.

Hej så länge

Vaira

Den högra dammen är full med alger, som hänger där som gröna slöjor. Det är ganska snyggt, men nog skulle den dammen också behöva rensas en aning. Fiskar finns det dock inga. Vart tog de vägen? De bara försvann i höstas.

Låter man kameran under vattnet i den vänstra dammen, så är det ett helt annat landskap. Några växter har fått så kvar. Är det för dekoration, eller ska det få bo fiskar här? Det vet inte jag.

I somras såg det ut så här. Det är bara den högra dammen som du ser. Av den vänstra syntes inte ett spår. Jag visste inte ens att den fanns. Om den nu fanns. Visst var väl det märkligt?

Min Agnes och jag har just forcerat det stora stängslet och nu är vi på väg att tränga igenom växtligheten. Min Agnes rådfrågar mig hur hon ska göra. Det är ju inte helt enkelt att gå här. Du ska veta att allt som hänger ner är taggigt och fastnar i både päls och kläder. Dessutom kryllade det av dödliga giftspindlar i varenda buske och på marken kryper det skorpioner och ormar. Dessvärre hittade vi ingen prinsessa som behövde räddas i slottet (som ligger överväxt precis till vänster).

(41)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar