Annons

Annons

Nobelfest men utan kulturprofil

Det var fest här igår. Det var Nobelfest och jubileumsfest. Inbjudna till presidentpalatset var min Agnes och min Sabrina. Min husse får jag ju dra med hur jag än gör. Jag vill klargöra direkt, att kulturprofilen inte var bjuden. Fördisken var både riklig och god, vill jag rapportera.

Konstig nog var efterätten det första som gjordes. Längst ner i formen ligger frysta hallon. Över den strör man ut en blandning av 125g smör, 1,2 dl socker och 2 dl mjöl. Hallonen var lite sockrade också. Gott blev det. Jag bevakar processen noga. Något kan trilla på golvet.

Som vanligt hade Svenska Akademin gått förbi mig, när det gällde att dela ut Nobelpriset i litteratur. Förklaringen har ju kommit att deras slarv och hafsiga val kan bero på att de har fullt upp att värja sig mot kulturprofilens tafsande. Därför var kulturprofilen inte bjuden till mitt presidentpalats, trots att han är fransman och trots att han gick samtidigt på Christer Strömholms fotoskola som min husse. Han har numera av min husse sorterats in från facket Kändisar jag känner till facket Kändisar jag kände för länge sedan.

Annons

Vi hade alltså middag utan inblandning från den försumliga Svenska Akademin. Men vi firade inte bara den svenska dynamitarden, utan det var också precis ett år sedan köpet av mitt palats blev klart. Eller inte klart, men min förhandlare Sabrina och säljaren kom överrens om priset på mitt palats på Nobeldagen 2016.

Vi började festmåltiden med en soppa, som skulle ha varit en ärtsoppa. Eftersom somliga hussar inte är så vassa på franska, så blev det en bönsoppa istället. Trots den blundern, så var den mycket god. Till den serverades ett rött vin från den första flaskan som min husse råkade grabba tag i från vinstället i mitt skafferi.

Så tog huvudrätten vid. Det bjöds på en fransyska (vad annars?) som var stekt i ugnen. Till den serverades pressad potatis och en fördiskvänlig sås gjord av stekspad och grädde. Gott!

Efterrätten, som kom efter förrätt och huvudrätt, bestod av hallon med en söt pajdeg över. Faktiskt också gott. Till detta serverades hemgjord körsbärslikör, med körsbär från Hätte där jag bodde förut. Det körsbärsträdet är numera borta, så det var sista årgången (2014).

Kaffet serverades i de nya muggarna. Det var Ola, som donerade dem till nobelservisen, som saknade kaffekoppar, eller kaffemuggar. Igår kom de verkligen väl till pass. Motivet på muggarna är väl lite diskutabelt, tycker jag. Å andra sidan dricker jag inte kaffe.

Kvällen avslutades med att min Agnes och min Sabrina fick sitt pris, som de har gjort sig förtjänta av. De fick en jättestor och jättedyr chokladask. Jag tycker nog tuggben eller märgben hade varit mer på sin plats.

Hej så länge

Vaira

Festdukningen i min paradmatsal är lite unik. På bordet ligger en skrynklig duk, som min husses mamma har vävt. Tallrikarna tillhörde en gång i tiden min husses mormor. Glasen, som inte är glas utan kristall, tillhörde också samma mormor. Sen tillkommer förstås servetter i äkta papper från ett möbelvaruhus i Toulouse. Ljusstakarna är ett loppisfynd.

Här har du bönsoppan, som skulle vara en ärtsoppa. Koka bönor ett LITET tag i LITE vatten. Häll i salt och peppar och grädde. Mixa med en mixerstav. Färdigt! Servera med små stekta brödbitar och creme fraich.

Huvudrätten är fransyska, pressad potatis, sås och en klick lingonsylt! Nu kan vi gå igenom dryckerna från vänster: tomt glas, glas med röd saft, glas med vanligt vatten, fast med bubblor, i det spetsiga glaset hittar vi lite gult vatten som doftar citron och fläder.

Dagens pristagare njuter av efterrätten. Nu ser du också att i det lilla glaset finns det körsbärslikör. Till vänster ser du min duktiga Sabrina och till höger sitter min duktiga Agnes. De är nog världens duktigaste flickor, efter mig.

Eftersom det var både Nobelfest och jubileumsfest, så hade flickorna klätt sig extra fina. Här har de ställt upp sig i min tjusiga paradtrapp. Har du sett vackrare flickor? Nej, jag trodde väl det!

Det senaste tillskottet till presidentpalatsets festservis, är dessa tjusiga kaffemuggar. De är en donation från Sveriges bästa musikaffär, Florheds Musikinstrument i Väderstad. Ägaren Ola var själv och överlämnade dem i veckan, så de skulle finnas här till festen!

(97)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar