Annons

Annons

Promenad på plommonvägen

Det händer att vägar kan byta namn. Exempelvis har min morgon- och kvällspromenadväg bytt namn till plommonvägen. Jag vill här trycka på, att det inte är helt utan anledning.

Jag tar bara plommon som ligger på marken. Det finns massor att välja bland. Min husse däremot, som inte är så hederlig som jag, tar plommon direkt från träden. Sådan är han.

Min morgon- och kvällsrutinväg kantas av plommonträd. Precis nu så börjar plommonen mogna. Somliga är mogna, andra är inte riktigt färdiga än. Det gör att plommonsäsongen blir lite längre, vilket min husse tycker är bra.

Annons

Varför min husse skulle ha någon åsikt om det, kan du verkligen undra över. Det är ju precis inte hans plommonträd. Fast nu ska jag avslöja något bara för dig. Under hela promenaderna, så går min husse och äter plommon. Han tar dem dessutom från träden.

– Det är synd och skam att de ska sitta på träden och bara ruttna, brukar min husse säga, när han nyper av ett moget plommon och stoppar i sin mun.

Jag däremot, som är en hedervärd västgötaspets, tar bara sådana som fallit ner på marken. En del äter jag direkt. Andra, särskilt fina, bär jag hem till mitt palats och gömmer där på något lämpligt hemligt ställe (=under en kudde i min säng, eller på balkongen).

När plommonsäsongen är över, så får jag nog döpa om vägen till fikonvägen. Min husse har redan siktat in sig på ett par fikonträd, där grenarna hänger tillräckligt nära vägen.

Imorgon ska jag rapportera om nya framsteg i mitt palats.

Hej så länge

Vaira

I början av vägen finns det inga träd alls, bara hus och murar. Skådar du lite längre ner på höger sida av vägen, så ser du det första plommonträden. Där finns också fikonträd, som min husse tänker skörda senare. Jag går jämte min Agnes, så jag har uppsikt över henne för säkerhets skull.

En del plommon är gula, för att sedan bli röda. Det är bara de mörkröda som letar sig till min husses mun, för att sedan delvis hamna i hans mage. Kärnan spottar han ut. Det gör inte jag.

Det här är ett annat träd. De är inte riktigt mogna än fastän det ser så ut, så det trädets plommon får vara ifred för min husses tjuvaktiga fingrar. Fast jag måste säga, att han tittar lystet på dem.

Alla träden på den vänstra sidan är plommonträd och fler finns det. På en del träd är plommonen mogna och begärliga för min husse. Andra träd är inte klar för skörd av min tjuvaktiga husse än, så de låter han vara än så länge.

Om det kommer en bil på min plommonväg, vilket det gör ungefär var fjärde dag, så måste jag passa på min Agnes. Jag vet inte om hon är riktigt trafiksäker nämligen.

(87)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar