Annons

Annons

Promenader till ett viktigt mål

Det kan se äventyrligt ut i min skog, men det gäller att inte vara rädd och traska på målmedvetet. Jag är ju på väg mot just ett mål.

Det kan se äventyrligt ut i min skog, men det gäller att inte vara rädd och traska på målmedvetet. Jag är ju på väg mot just ett mål.

Hur kan det komma sig att jag är så särskilt förtjust i att ta morgonpromenaderna och eftermiddagspromenaderna? De är ju så korta, kanske du vill hävda. Ja, de är korta, men de har ett uttalat mål. Därför är de så viktiga.

Annons

Varje morgon vid 08.23-tiden och varje eftermiddag runt 16.27-tiden tar jag med mig någon, vanligtvis min husse, för en promenad. Vi går alltid min hemliga stig i min skog, när vi går de promenaderna.

Promenaderna börjar hemma från mitt hus, men de slutar också hemma i mitt hus. Varför ska man då ut och gå, om man kommer tillbaka där man startade, kanske du undrar? Jo, det är det som är själva grejen med allt. Jag kommer att återkomma till det.

Under själva promenaden kan man ha mycket roligt. Lyssna efter rådjur och älgar. Skulle jag upptäcka ett sådant farligt djur så börjar jag vallningen direkt. Då ropar min husse:

– Hiiit Vaira!!!! Jag avbryter då min påbörjade vallning och kommer till min husse. Bara för han hämmade mig i mitt genetiska arbete, så får jag en godis.

Ekorrar och harar får jag valla.

– Du kommer ändå inte i närheten av dem ändå, påstår min husse. Men jag får upp ekorrarna i träden i alla fall. Hararna, som kan trolla. bara försvinner i tomma intet.

När vi kommer ut på stigar som används av andra än mig, så måste jag hålla ordning på alla markeringar, som andra hundar har gjort. Det gäller att veta vilka som rör sig i grannskapet.

En av de svåraste promenaduppgifterna under promenaderna är att hålla ordning på min husse. Rätt vad det är, så är ha bara borta. Då får jag leta rätt på honom. Vanligtvis har han inte följt mig, utan han är kvar på min hemliga stig. Dessutom går han så sakta, så att han kommer efter hela tiden.

När vi äntligen kommer hem så kommer jag äntligen till målet, som jag har nämnt tidigare.

Det finns två slags mål: morgonmålet och middagsmålet. I morse var det morgonmålet som väntade på mig i köket. Är det konstigt att jag gillar de här promenaderna även om de är korta?

Hej så länge

Vaira

Ibland kan det vara lämpligt att huka sig och smyga fram som en västgötaspets. Rätt vad det är kanske det dyker upp ett farligt djur, till exempel en ekorre. De ska man få upp i trän, precis som katter.

Ibland kan det vara lämpligt att huka sig och smyga fram som en västgötaspets. Rätt vad det är kanske det dyker upp ett farligt djur, till exempel en ekorre. Den ska man då få upp i ett träd, precis som man gör med katter.

Stanna, spana och lyssna kan löna sig. I slyskogen som du ser där borta, fyndade jag två rådjur igår. Tidigare hittade jag tre älgar på samma ställe. Husse hämmade dock mig i min påbörjade vallning.

Stanna, spana och lyssna kan löna sig. I slyskogen som du ser där borta, fyndade jag två rådjur igår. Tidigare hittade jag tre älgar på samma ställe. Husse hämmade dock mig i min påbörjade vallning.

Ofta, väldigt ofta, får jag stanna och vänta in min husse. Man kan inte påstå att han direkt springer fram i skogen. Tur är väl det, för då skulle han skrämma iväg alla vallningsobjekt.

Ofta, väldigt ofta, får jag stanna och vänta in min husse. Man kan inte påstå att han direkt springer fram i skogen. Tur är väl det, för då skulle han skrämma iväg alla vallningsobjekt.

Jaha. Här har Max gått och gjort en markering. Nu vet jag det. Han går här varje dag med sin husse. Vi är nästan vänner, fast jag reser raggen för säkerhets skull, när jag träffar på honom.

Jaha. Här har Max gått och gjort en markering. Nu vet jag det. Han går här varje dag med sin husse. Vi är nästan vänner, fast jag reser raggen för säkerhets skull, när jag träffar på honom.

Äntligen hemma vid promenadens mål. I morse var det morgonmålet som väntade på mig. Gott och nyttigt, men som vanligt snålt tilltaget.

Äntligen hemma vid promenadens mål. I morse var det morgonmålet som väntade på mig. Gott och nyttigt, men som vanligt snålt tilltaget. Inte konstigt att jag är så mager.

(46)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar