Annons

Annons

Riv julens många traditioner

Som du redan har läst och sett, så firade jag en traditionell jul med min familj. Den här julen bestod min familj av min Agnes, min Sabrina, min husse och den viktigaste medlemmen jag Vaira. Även om julen till alla delar var perfekt, så kan den bli lite perfektare nästa år. Därför är det några traditioner som ska rivas.

Precis så här ska det se ut i matrummet, men det ska se ut så på julaftons morgon. Då fanns det ingen min Agnes eller min Sabrina här, så den här bilden är från juldagen. Alltså en dag för sent, men rätt ändå.

Till nästa år föreslår jag följande ändringar:

  1. Till och börja med så ska julafton börja tidigare, till exempel på julaftons morgon. Då måste min Agnes och min Sabrina komma redan den 23 december, så de kan sova här.
  2. För att det ska kunna ske, så måste min husse se till att huset är städat lite tidigare, den 22 vore bra.
  3. Risgrynsgröten, som man ska ha till frukost när det är jul, blir nog bättre om man kontrollerar att man har rundkornigt ris hemma. Gröt med jasminris blir inte så slafsigt som gröt ska vara. Det blir mer som risgrynssoppa. Det skulle också vara bra om det finns mjölk, som smakar lite mer som mjölk, så att gröten smakar lite mer som gröt.
  4. Janssons frestelse och Janssons frestelse utan Jansson (=ansjovis), skulle vinna mycket på en potatissort som faller sönder lite när den vistas i ugnen och en grädde som i viss mån påminner om grädde i smaken.
  5. Rödkålen skulle behöva en vinäger med en viss vinägersmak och inte bara smak av len äpplemust. Min husse lyckades hitta Frankrikes mesigaste äppelvinäger.
  6. Julmusten, inlagda sillen, skinkan, gravade laxen och hovmästarsåsen, som kom från möbelaffären som inte har kokpotatis till köttbullarna, dög gott i brist på annat. Ett mycket bra substitut kan man säga.
  7. Var fanns vörtbrödet och ostkakan?

Ändrar man på de här sakerna, så kanske man kan få en riktigt svensk jul i detta barbariska utland. De vet inte vad man ska äta till jul och de delar ut julklapparna på fel dag. Fast de har goda märgben.

Hej så länge

Vaira

Annons

Rödkål skulle bli betydligt bättre om det var lite bättre sting i vinägern. Min husse lyckades hitta en äppelvinäger, som smakar äppelmust. Det blev väldigt konstig och menlös rödkålssmak tyckte min husse. Jag tyckte den var god.

Jansons frestelse blir bättre med en potatissort som mjuknar i ugnen. Då får man bättre konsistens. Hittar min husse dessutom grädde som smakar grädde, så kanske Jansson kunde bli jättegod. Jansson utan ansjovis, småbarnsvarianten, är till de veka flickorna från Toulouse, som inte äter ansjovis.

Skinkan från IKEA var förvånansvärd bra, enligt min husse. Man fick gratulera den i ugnen, grattis, grattis, så den skulle bli som den skulle. Eftersom vi hämtade skinkan själva i Toulouse, så fick vi den i tid. Annars hade det säkert blivit påskskinka.

Julklappsutdelning i brasans sken i tv-paradrummet är något vi ska behålla. Det som behövs ändras på är flera julklappar till Vaira.

Julaftonspromenader efter maten är en tradition att värna om. Det är nämligen så roligt att se när min Agnes ska försöka mata kossorna med gräs. Jag fick inte hjälpa till att valla kossorna till min Agnes, när de flydde från henne.

Kvällspromenader i juletid är något som måste fortsätta. Det kanske finns fler fallna kvinnor i Aurignac, som vi kan hjälpa på fötter. Under julen ska man vara extra snäll, så det är precis som det ska vara. När man ändå är ute och går, så kan man också passa på att beundra min stad.

(86)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar