Annons

Annons

Snabbt statsbesök i Spanien

Med en rasande högsta fart, ibland uppåt 90 kilometrar per timme, begav vi oss mot grannlandet Spanien igår. Det var min Agnes som satt vid ratten och dessutom skötte gaspedalen. Syftet med resan var att framtida bröllopsgäster och besökare i mitt palats inte skulle behöva törsta. Även bilen behövde lite dricka.

Ett bra tips från mig: vill du åka på smala och krokiga vägar i regn och blåst? Då ska du ställa kosan till Spanien. Vill du dessutom inte se mina berg Pyrenéerna, fastän de finns där bakom molnen? Då ska du ställa kosan till Spanien. Vill du frysa och bli blöt när du går ut ur bilen? Då ska du ställa kosan till Spanien.

Genom ett dimmigt och regnigt landskap susade min limousine fram. Några Pyrenéer syntes inte, om de inte passerade bilrutorna på bara ett par meters avstånd förstås.

När vi närmade oss Spanien, så tilltog regnet och temperaturen sjönk. Samtidigt höjdes metrarna över havet. Sammanfattning av detta är:

Annons

Vill du ha kallt, blåsigt och regn och dessutom befinna många meter över havet, ja då ska du åka till Spanien. Vill du däremot ha lagom väder och vara lagom många meter över havet, då ska du stanna i Aurignac.

Vi stannade bara på två ställen. Första stället var en affär där man kunde köpa omalet kaffe och bröllopsdricka. Det förstnämnda köptes av min husse och det andra av min Agnes. Det är nämligen så att min Agnes och min Sabrina ska gifta sig i sommar och då är det bra med billigt spanskt dricka. Kaffet min husse köpte kostade bara ungefär hälften vad det kostar i Frankrike.

Sedan gick vi ut på en promenad jämte en å som heter Garonne. Det är samma å som rinner genom Toulouse, men spanska Garonne är mycket mindre. Den är ungefär lika stor som Svartån i Tranås. Nu vet du det. Det kommer nog bli många förvånade och förvirrade spanska hanhundar.

_ Var är löptiken som gick här nyss?, säger de säkert när de tar en promenad jämte ån. (Hon är i Aurignac, kan jag meddela.)

Sedan var det bilens tur att få dricka. Det gick i 52 liter och min husse och min Agnes kunde nöjda konstatera att det var en besparing på 15€, jämfört med om de hade tankat i Frankrike.

– Då var den resan betald, sade min husse nöjd i det att min Agnes vred ratten åt Frankrike.

När vi kom till Saint-Gaudens så kunde inte min Agnes hålla sig, utan hon körde in till en loppmarknad. När de kom ut hade min husse köpt två fototavlor, en på en servitör och en på general de Gaulle, och en liten ful hund. Min Agnes hade köpt en massa bröllopstallrikar. Det blir billigare med porslin än med papper eller plast nämligen.

De sista 14 kilometrarna avverkades i rask takt. Det var ju bekanta vägar om än krokiga.

Ja, det var den spanska utflykten som varade i hela fyra timmar. Kungen och drottningen, ville jag inte träffa den här gången.

Bröllopsdrickat bars upp till flickornas rum i mitt palats och porslinet stuvades in i min diskmaskin. Kaffet ligger på sin plats i korgen under kaffemaskinen. Jag ligger i min säng.

Hej så länge

Vaira

Har du tur kan du passera pittoreska spanska industrier på din väg mot kaffe- och drickaaffären. Den här gröna och blekgula skapelsen passerade jag både dit och hit, fastän på olika sidor om bilen.

Gruppbild i Spanien. Försök 1. Min husse ville ha med ån Garonne, men varken min Agnes eller jag ville ha det piskande regnet i ögonen. Min Agnes blundar och jag tittar bort.

Gruppbild i Spanien. Försök 2. Nu tittar min Agnes i kameran och dessutom ler hon. Jag, som inte vill ha stickande regn i ögonen, blundar. Så kan det bli i Spanien ibland.

Husses lyckliga stund var när han tankade bilen. När bilen var fulltankad, så kunde han konstatera att det var en förtjänst på 150 kronor. Fast å andra sidan hade det kostat 80 kronor för att ta sig fram och tillbaka till bensinstationen. Fast det blev ju ändå en duktig förtjänst. Bakom limousinens svarta rutor döljer sig min säkerhetsbur i vilken jag sitter.

(48)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar