Annons

Annons

Solen försvinner från paradiset

Det är ett nytt år och med det kommer nya skatter. Vilka nya skatter som finns i Frankrike vet jag inte, men min husse har fått en höjning av skatten på 25 procent från det gamla fosterlandet. Det är det landet jag också flyttade ifrån och det är det landet som struntar i sina äldre.

Det drar in en dimma i paradiset. Min husse, som aldrig tidigare har gnällt över skatten, tycker inte att en 25-procentig skattehöjning är häftig. Det finns ju en före detta partiledare, skattesmitare, förfalskare och förskingrare, som tyckte att detta med skatter var ”häftigt”.

Om man bor i utlandet, från Sverige sett, och har svensk inkomst, till exempel pension, så betalar man en särskild svensk skatt. Den betalas på hela beloppet, alltså inga grundavdrag eller andra avdrag. Nu har den skatten höjs från 20 procent till 25 procent. Det innebär en skattehöjning på 25 procent. För den skatten får man verkligen inget, eftersom man bor i utlandet.

Annons

För min husse, som tycker synd om sig själv, så innebär det att han får mindre pengar över med utlandsskatt, än han hade när han betalade skatt i Sverige. Skattesatsen är naturligtvis inte satt för folk som har den dåliga smaken att ha låg pension. Nej, den är till för politikernas vänner och festkompisar Dudde och Nutte, som har ett par normala årsinkomster i månadslön. Det är den enda verklighet en svensk politiker känner till, oavsett parti.

Ett tips till Magdalena Andersson och övriga i regeringen: Alla som flyttar utomlands är inte skattesmitare. En duktig skattesmitare har för övrigt sett till att ha sina pengar och inkomster utom räckhåll för svensk beskattning.

Nu ska min husse ägna tid åt att se hur man gör för att bli beskattad i Frankrike i stället för i Sverige. Det skulle vara bättre att betala 15 procent i skatt i landet man bor i, än 25 procent i Sverige.

Jag har också läst i svenska tidningar att pensionsåldern ska höjas (gäller väl inte politiker?). Det bästa ur nationens synpunkt, vore att alla arbetar tills de dör. Pensionärsliv är bara till för politiker, eller hur? Det kanske blir nästa riksdagsbeslut.

Jag har även sett att de äldre på ett före detta ålderdomshem, numera serviceboende, i Tranås tvingas i säng vid 17-tiden. Medicinen som skulle ha tagits 20–21, fick de gamla 16.30. Nattfastan kunde vara upp till 16 timmar. Det är för övrigt ett kommunalt boende. Jag undrar hur socialchefen lever?

För övrigt rekommenderar min husse alla politiker att läsa Orwells Animal Farm (Den finns redan på svenska och heter då Djurfarmen, så kosta inte på någon översättning.) Ett tips till de läsande politikerna: Det är ni som är grisarna.

Hej så länge

Vaira och min husse

Min husse förstår inte riktigt varför han ska betala 25% i skatt i Sverige, för att få gå och släpa på en oinslagen baguette i Frankrike.

Animal Fram är en bok av George Orwell. Den handlar om hur djuren på en bondgård som gör revolution (=läs inför demokrati). Djuren arbetar hårt under devisen ”Alla djur är lika”. Så småningom kommer tillägget ”men grisar är mer lika”. Politiker, det är ni som är grisarna. Läs boken.

Den som slet hårdast på Djurfarmen var hästen Boxer. Så småningom, när han hade slitit ut sig, skickades han till slakt, något som säkert kommer drabba denna häst också, när han inte orkar gå runt, runt. I Tranås är man mer human och skickar de gamla och utslitna till Lövstagården istället.

(56)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar