Annons

Annons

Toaletterna i Aurignac

Förr i tiden (=förra veckan) hade vi inte någon toalett i mitt palats. Det tvingade min husse att vid behov utnyttja de toaletter som folket i Aurignac har placerat här och där. Minns du kanske den klassiska filmen Paraplyerna i Cherbourg? Idag ger jag dig något så mycket bättre: Toaletterna i Aurignac.

Den närmaste toan till oss ligger bara cirka 70 meter bort. Huset kanske inte kammar hem något arkitektpris, men byggnaden fyller sina behov i yttersta nödfall. På taket står det en hund och skäller på mig ibland. Då skäller jag tillbaka.

Vad jag hittills vet, så finns det tre toaletter avsedda för allmänna behov här i Frankrikes huvudstad Auricnac. Alla ligger inom tämligen bekvämt räckhåll för mig och min husse, men förra helgen var det lite kris.

Annons

Det var filmfestival i Aurignac fredag, lördag och söndag. Min husse hade prickat för flera filmer han tänkte se. Men det straffade sig direkt att  han tänkte lämna mig ensam i palatset. Istället för att titta på film, så blev det täta utflykter till de publika inrättningarna. Min husse hade nämligen drabbats av maginfluens, eller matförgiftning. Det var det som gjorde att jag fick ovanligt mycket motion, när min husse skulle lätta på trycket. Nu ska jag berätta om våra toaletter vi har på stan.

DEN ALPINA TOAN

Den toaletten som ligger närmast oss är speciellt gjord för dem som tycker om utförsåkning, speciellt fartgrenarna. Man intar nämligen störtloppsställning, när behoven utföres. Min husse, som inte är någon hjälte i skidbackarna, hoppade alltid över den. Istället gick vi oftast 150 meter till och kom till

FRILUFTSTOAN

Som framgår av namnet är det friska vindar som gäller här. Dörren går inte att låsa och den går upp av sig själv. När man har hållit sig så länge att man har placerat sig på porslinsringen, så får man hålla i dörren om man önskar vara i enskildhet. Men kronan på verket är ändå

MEDELTIDSTOAN

Detta är den finaste toaletten i Aurignac. Rent och fint och nedfällbara ringar. Dörren till den rymliga toaletten går att låsa och dessutom finns det tvål vid handfatet. För att ytterligare lyxa till det, finns det elektriskt ljus. Detta är en toalett lämplig för kontemplation, där man kan ta god tid på sig.

Numera har vi en egen toalett i mitt palats. Vatten spolar bort det man producerat och i taket lyser en lampa så fint. Att ingen har tänkt på det förut?

Hej så länge

Vaira

Detta är en typisk störtloppstoa. Man tar av sig sina byxor, vänder sig om och placerar fötterna stadigt på fotplattorna. Sedan intar man störtloppsställning och gör vad man ska. Sedan tar man på sig, öppnar dörren och drar i snöret och skyndar ut. Dessa toaletter har nämligen en benägenhet att skölja både här och där. Lägg märke till hur chickt teglet tittar fram till vänster, för att ge rummet en mer rustik känsla.

Under torgets parkeringsplats ligger friluftstoan. Någon yttre dörr finns inte och den inre åker upp av sig själv. Vyn man får då över Pyrenéernas snöklädda toppar är hänförande. Inte heller denna anläggning lär placera sig i toppen när det gäller arkitektoniska konststycken.

Sunt och friskt. Inga onödiga sittringar och en dörr av rejäl plåt, som inte går att stänga. För dig som gärna vill ha sällskap, samtidigt som det ger en känsla av att vara nära naturen. Kanske något för orienterare?

Alldeles intill kyrkan ligger medeltidstoan. Du ser kyrkans märkliga pelare bakom mig. (Varför hugga ut fina pelare i sten och sedan vrida på dem?) På medeltiden kunde de minsann bygga ståtliga toaletter, sedan har det bara gått utför. Här kanske det kunde bli aktuellt med ett vackert arkitektpris?

Ingen onödig utsmyckning. Helvitt i hela rummet. Här kan man verkligen sitta i egna tankar, tills någon annan på dörren bankar. Handfatet i rummet utanför har också tvål, vilket är bra tycker min husse. Det värsta med den här toaletten är att den ligger nästan 800 meter bort och att det är en pressande uppförsbacke som måste besegras. Det gäller att inte vara i yttersta nöd. Tänk efter före du går hit, annars kanske backen besegrar din förmåga att knipa.

(81)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar