Annons

Annons

Två rariteter i min palatspark

När jag köpte mitt presidentpalats i Aurignac, så följde det med en pinne i en kruka. Denna pinne visade sig vara ett alldeles unikt träd, med kanske anor från mer än 100 miljoner år tillbaka.

Denna bild innehåller två unika skapelser. Den ena är jag, Vaira, och den andra, vid pilen, är mitt kinesiska tempelträd. Tempelträdet är jordens äldsta träd och jag är Sveriges äldsta hundras. Vilket som är finast, diskuteras ständigt i lärda kretsar.

Först stod trädet på gården, men när de började riva där, så flyttades krukan med pinnen in i huset. Där stod det i flera månader och såg väldigt fult ut. Som av en händelse upptäckte någon att det kom fram ett litet grönt löv på pinnen. Då flyttades krukan ut igen. Den placerades vid den trasiga wc-stolen, som har väntat flera månader på att slängas.

Annons

Nu finns det många, många blad på pinnen, som har blivit ett träd.

En dag snubblade min Agnes på en sida på Internet, som handlade om ginkgon eller det kinesiska tempelträdet. Det är troligen jordens äldsta nu levande träd och är helt unikt. Den enda arten av sin division. Det är ett träd, som helt saknar släktaingar. Det finns nu levande ginkgo som troligen är 1 500 år gamla.

Trädet är väldigt härdigt som du förstår. Ginkon var den enda växt som överlevde atombomben i Hiroshima på mindre än två kilometers avstånd från bombnedslaget. Det finns planterade ginkgo lite här och var i Sverige också.

Nu ska det bli intressant och se om min husse lyckas få trädet att överleva i min park. Jag vet vad jag tror, men jag håller tyst om det. Jag vill inte göra honom ledsen.

Hej så länge

Vaira

Denna bild tog min husse när han stod i begrepp att köpa palatset. Ser du ginkgon till vänster om den långa mannen som mäter fönstret? Den ser inte mycket ut för världen.

Idag står det kinesiska tempelträdet vid det gamla dasset. Inte särskilt prydligt, men min palatspark är inte färdig än. Inte färdig alls, skulle jag vilja säga. Med avsky beskådar jag den gamla toastolen.

Det var de lustiga bladen, som fick min Agnes att känna igen ginkgon på internet. Tänk vilka upptäckter man kan göra där. Nu vet vi vad vi har för träd. Det ska bli roligt att se det om 1000 år. Hur stort tror du att det har blivit då?

(60)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar