Annons

Annons

Vad betyder det lilla ordet ”vi”

Ett tillfälle då ”vi” verkligen är vi, är när jag tar med mig min husse på promenader här och där. Mest i min skog, för den ligger bara tvärs över min väg. Du ser visserligen bara min husses skugga, men han gör sig bäst så.

Ett tillfälle då ”vi” verkligen är vi, är när jag tar med mig min husse på promenader här och där. Mest i min skog, för den ligger bara tvärs över min väg. Du ser visserligen bara min husses skugga, men han gör sig bäst så.

Vi (pronomen, som objekt och efter preposition oss) du (Vaira) och jag (min husse), han (min husse) och jag (Vaira); jag (Vaira) och alla andra (min husse och min resursfamilj).

Det var väl enkelt? Men vad betyder ”vi” i det dagliga livet för en västgötaspets?

Annons

Tänk att ett sådant litet ord kan ha så många betydelser. Jag vill ge dig ett par exempel på vad som verkligen menas med ”vi”.

Tänk dig att du har en husse som säger:

– Ska vi ut och gå, Vaira?

Då betyder det ”Ska vi ut och gå, Vaira?”. Då tar jag med mig min husse och så går vi ut i till exempel min skog. Det är ett ganska vanligt ställe att gå i.

– Ska vi gå ut och kissa?

Det betyder att vi går ut på min tomt. Där kissar jag lite elegant, under tiden som min husse storögd betraktar mig och mina förehavanden.

– Ska vi åka till stan och handla?

Vad min husse menar är ”Nu ska jag åka och handla. Vill du följa med och sitta inlåst i bilen under tiden?”

– Nu går vi och tittar på tv. Det är ett spännande program jag vill se.

Tolkningen av detta påstående är att min husse travar till tv-soffan och tittar på det för honom spännande tv-programmet. Jag går och lägger mig och vilar i samma soffa, dock utan att titta på det ointressanta programmet.

När min resurshusse säger:

– Kom Vaira, så ska vi klippa klorna.

Det betyder i själva verket att han vill få utlopp för sin böjelse att klippa klor på västgötaspetsar. Jag vet nog att han klippte Sverkers klor också. Fast det är inte vi som klipper. Det är resurshusse. Jag tillhandahåller bara klor.

Du ser att när hussar och resurshussar säger vi, så menar de för det mesta jag. Det är lurigt det där, men man lär sig med tiden.

Hej så länge

Vaira

När ”vi” ska åka och handla, så hoppar jag glatt in i min bill. När dörren väl är stängd, så öppnar den inte förrän vi kommer hem igen. Det är bara husse som lämnar bilen för att handla. Dessutom köper han för lite korv och köttbullar, så det skulle vara bättre om jag följde med in i butiken. Då skulle vi bli vi.

När ”vi” ska åka och handla, så hoppar jag glatt in i min bill. När dörren väl är stängd, så öppnar den inte förrän vi kommer hem igen. Det är bara husse som lämnar bilen för att handla. Dessutom köper han för lite korv och köttbullar, så det skulle vara bättre om jag följde med in i butiken. Då skulle vi bli vi.

Igår när vi var i stan, fick jag följa med ut ur bilen. Men fick jag gå och handla? Inte, trots att jag visade husse många fina affärer.

Igår när vi var i stan, fick jag följa med ut ur bilen. Men fick jag gå och handla? Inte, trots att jag visade husse många fina affärer.

Är jag ute och går på stan med min husse, så måste jag dessutom tjänstgöra som ledarhund. Ta till exempel här när vi korsar Storgatan. Hade inte jag varit med och banat vägen, så hade väl min husse stått där än.

Är jag ute och går på stan med min husse, så måste jag dessutom tjänstgöra som ledarhund. Ta till exempel här när vi korsar Storgatan. Hade inte jag varit med och banat vägen, så hade väl min husse stått där än.

När min resursfamilj kom och hälsade på igår, så återföll min resurshusse i sitt gamla missbruk att klippa klor.  Detta är inte vi som klipper klor, som han sade. Det är en resurshusse som klipper min, Vairas, lagom långa klor. De blev förstås alldeles för korta.

När min resursfamilj kom och hälsade på igår, så återföll min resurshusse i sitt gamla missbruk att klippa klor. Detta är inte vi som klipper klor, som han sade. Det är en resurshusse som klipper mina, Vairas, lagom långa klor. De blev förstås alldeles för korta. Igen.

LÄS OCKSÅ

(33)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar