Annons

Annons

Vairas seglarskola för alla

Har du läst min seglarskola, så kan du ha det så här mysigt , när du seglar. Det är jag som för kommandot och min resurshusse som får hålla i styrpinnen. Visst ser det trevligt ut?

Har du läst min seglarskola, så kan du ha det så här mysigt , när du seglar. Det är jag som för kommandot och min resurshusse som får hålla i styrpinnen. Visst ser det trevligt ut?

Med den rika erfarenhet jag har av segling (nästan tre timmar) under de senaste fem åren, känner jag mig manad att dela med mig av mina kunskaper. Pedagogisk som jag är, så är det en seglarskola för alla. Det betyder att alla, även du, har något att lära av mig.

Annons

Nu ska du veta att det inte bara är att sätta sig i båten och dra iväg. Innan man hissar tygstyckena i pinnen, det är de som får båten att gå framåt, är det mycket som ska klaras av. För att göra det lättare för dig att förstå, så har jag gjort en checklista. Ta en penna och pricka av vartefter arbetet fortskrider.

 1. Se till att du har en båt. Ska du segla, så måste du ha en segelbåt.
 2. Klipp klorna. Har du inte gjort det, så kanske du repar båten.
 3. Flytväst måste du ha en. Du kanske trillar av båten om det vill sig illa.
 4. Ordna så att solen skiner.
 5. Försök att se till att du har medvind. Blåser det från sidan, så lutar båten obehagligt.
 6. Planera resan på sjökartan om du ska segla i en sjö. Ska du segla runt Gotland, så ska du istället ha en hafskart. Den senare är lite slarvigare, som du förstår, eftersom havet är större än en sjö.

Nu kan du knyta loss båten från bryggan och ge dig ut. Nu är det nya saker som du måste göra.

 1. Hissa upp tygstyckena i pinnen.
 2. Styra så att vinden kommer bakifrån.
 3. Fika. Glöm inte fikabröd till Vaira!
 4. Vänd på vinden.
 5. Åk hem.
 6. Knyt fast båten vid bryggan.

Svårare än så är det inte att segla. Jag får önska dig en trevlig tur på böljan den blå.

Hej så länge

Vaira

Redan innan man går ombord på båten, så måste man ta på sig sin flytväst. Ser du att den har ett handtag? ”Det är för jag ska kunna dra upp dig med båtshaken, om du drattar i vattnet”, sade min husse rått.

Redan innan man går ombord på båten, så måste man ta på sig sin flytväst. Ser du att den har ett handtag? ”Det är för jag ska kunna dra upp dig med båtshaken, om du drattar i vattnet”, sade min husse rått.

Planering är noga. Jag har granskat sjökartan och kan dela ut order till resurshusse som skötte styrpinnen.

Planering är noga. Jag har granskat sjökartan, gjort en plan och kan dela ut order till resurshusse som skötte styrpinnen.

Vackert väder måste du se till att ha. Dessutom måste du hissa en flagga. Eftersom båten är svensk, så hissade vi den svenska flaggan.

Vackert väder måste du se till att ha. Dessutom måste du hissa en flagga. Eftersom båten är svensk, så hissade vi den svenska flaggan.

Detta är en knopmätare. På den kan man se att man gör knop. Ligger man stilla gör man inga knop alls, men åker man framåt, som vi gjorde, så gör man fem knop. Bra att veta. Man får inte köra fortare än 15 knop med resurshusses båt, för då räcker inte knopmätaren till.

Detta är en knopmätare. På den kan man se att man gör knop. Ligger man stilla gör man inga knop alls, men åker man framåt, som vi gjorde, så gör man fem knop. Bra att veta. Man får inte köra fortare än 15 knop med resurshusses båt, för då räcker inte knopmätaren till.

Det syns tydligt att båten lutar. Hur mycket då, undrar du säkert. Jo längst ner på bilden ser du en lutningsmätare. Tror jag. Där kan du se att vi lutar sådär 290 grader, fastän det bara var 23 grader varmt.

Det syns tydligt att båten lutar. Hur mycket då, undrar du säkert. Jo längst ner på bilden ser du en lutningsmätare. Tror jag. Där kan du se att vi lutar sådär 290 grader, fastän det bara var 23 grader varmt ute.

Jag delar ut order till resurshusse och vinden kommer bakifrån. Det är precis så det ska vara. Det är också precis så det är när jag bestämmer.

Jag delar ut order till resurshusse och vinden kommer bakifrån och solen skiner. Det är precis så det ska vara. Det är också precis så det är när jag bestämmer.

LÄS OCKSÅ

(71)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar