Annons

Annons

Vår vårkoll i huvudstaden

Idag var det dags för en vårkoll i huvudstaden i år igen. När man kollar våren i Tranås, så tar man svängen till hembygdsgården. Det visade sig att det fanns vår där.

Här går stigen in till en del av hembygdsparken i Sveriges huvudstad Tranås. Det finns en skylt som visar var man ska gå. I det mörka huset i bakgrunden, var min Agnes alltid redo förr. Det är nämligen scoutstugan.

Att kolla våren i de centrala delarna i Tranås, är inte så givande. Har gatstenarna slagit ut? Blommar asfalten? Nej, då är det bättre att åka till där det byggs hem, hembyggsparken. Där finns en skog som får sköta sig själv, i stort sätt. Om det hade blåst omkull ett träd den där dagen det blåste så mycket, så får trädet ligga kvar. Då blir trädet snart bebott av feta äckliga larver, som fåglarna tycker om att äta.

Annons

Därför finns det mycket fåglar där. Det var väl därför det gick omkring en katt också, för katter tycker om fåglar.

Fast våren upptäcker man genom att lyssna på alla fåglarna, men det finns också massor med blommor på marken. Det är alldeles vitt, precis som det hade snöat. Betraktar man marken närmare, så ser man att det vita är blommor, så kallade vitsippor. Ibland har det trängt sig in en blå blomma också. Då kallar man den för blåsippa.

I vilket fall som helst, så kan jag nu förklara våren för invigd. Hurra!

Hej så länge

Vaira

Det finns gott om fåglar i hembygdsparken. Det visste nog den här katten också. Katter äter fåglar. Katten blev rädd för mig. Det var skoj.

Har man gått en bit, så kommer man till en skylt som talar om att det finns jättegrytor. Sen finns det en skylt till, men den är oläslig.

När löven är som musöron, så ska man klippa rosorna, upplyste min husse mig. Musöron är gråa och ludna och skära på insidan. Dessutom har han inga rosor.

Mest finns det vitsippor i när man strosar runt i hembygdsparken. Då och då kan man dock upptäcka blå vitsippor. De kallar sig för blåsippor, bara för att vara lite märkvärdiga.

Tycker du att det är spännande med mycket på en gång, till exempel vitsippor, då kommer du att trivas i hembygdsparken. Där finns det massor, som du ser.

(33)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar